Sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl opět za mořem

Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl je opět v rozletu. V březnu sbor koncertoval ve dvou zemích Spolkové republiky Německo, a sice v Sasku a Braniborsku, v listopadu KOSáci předvedli svůj um v USA, kam zavítali již po čtvrté.



Zuzana Fruniová, úterý 26. prosince 2023
Magazín > Sborový život

Trinity Christian school, Palm Beach Gardens

archiv sboru / KOS

Koncertní turné v USA bylo realizováno ve spolupráci s organizací Vertical Fellowship ve státě Florida. Organizace zastoupená dr. Michaelem Šustem zde pro nadějné mladé zpěváky sboru KOS zorganizovala celou řadu celovečerních projektů pro veřejnost, výchovné koncerty pro žáky a studenty amerických škol, ale „český opeřenec“ se nebránil a s chutí předvedl svůj um i během příležitostných vystoupeních. První koncert se uskutečnil v miamském Harvest Church. Místním posluchačům KOSáci představili českou hudbu, výběr z Mendelssohnova oratoria Eliáš a současné duchovní písně. Je třeba podotknout, že koncert byl zároveň i streamován na YouTube. Rozjeté pendolino osmi koncertů a několika vystoupení pak již jen pokračovalo vystoupením v Trinity Christian School, kde kouzlo českých a moravských lidových písní podtrhli čeští zpěváci podáním připraveného repertoáru v lidových krojích. To je vždy momentem, který ať již KOS zpívá kdekoli a pro jakékoliv posluchače, zaujme a nadchne. Následovala vystoupení v letovisku Stuart, ve Vero Beach, Jupiteru a v přímořském městě West Palm Beach. Příjemnou satisfakcí za hodiny a hodiny dřiny při pilování pěveckých výkonů a nacvičování repertoáru byl hlas publika. Je to vždy ten správný lakmusový papírek, který ukazuje, zda se jde, v případě KOSu „létá“ tím správným směrem. To ostatně potvrzují i slova chvály hlavního organizátora turné dr. Michaela Šusta: „Vím, že pokud oslovím sbormistra Milana Motla a jeho KOSáky, mohu se spolehnout na vysokou kvalitu jejich interpretačního umění. A i když se jedná o přednes náročné sborové literatury, jako je Händelův Mesiáš či Mendelssohnův Elijáš, přijmou můj repertoárový požadavek jako výzvu k růstu. KOS navíc disponuje schopností bezprostředně se dotýkat srdcí posluchačů. Zaujetí a ohlasy publika jsou proto mimořádné.“

Zcela určitě zůstane v myslích mladých lidí z Česka i zážitek z 19. listopadu, KOSáci tento den absolvovali poslední koncert svého amerického turné v Okeechobee. Místo i publikum bylo velmi atypické – zazpívali pro muže z Centra léčby závislosti. I ti návštěvníci koncertu, kteří vypadali jako drsňáci, během zpěvu jihli a nestyděli se plakat a zpívat společně s KOSáky. To, že vlna emocí zasáhla i mladé zpěváky netřeba dodávat. Toto vystoupení se tak stalo nejsilnějším prožitkem loňského zámořského turné. Poslední den pak již jen rekapitulace, vzpomínky a dlouhá cesta domů. Je třeba zdůraznit, že koncertní cesty do zahraničí jsou pro talentované studenty nejen velkou motivací a mimořádnou příležitostí prezentovat své pěvecké nadání a českou hudbu, ale také možností jak poznat kulturu jiných zemí, zdokonalit své jazykové dovednosti, obohatit své zkušenosti a zúročit svou práci a smysluplně využitý čas věnovaný pro sbor a svůj rozvoj.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)