Boni pueri oslavili svoji 30. sezónu ve velkém stylu

Zcela zaplněný sál hradecké Filharmonie tleskal Boni pueri ve stoje! V rámci abonentní řady zazněl Slavnostní koncert k zakončení 30. sezóny Českého chlapeckého sboru Boni pueri.



-boni pueri-, neděle 16. června 2013
Magazín > Sborový život

Boni pueri slavili 30. sezónu

Koncert řídil za doprovodu Filharmonie Hradec Králové dirigent světového renomé Marek Štryncl. V první části zazněl výběr z opery Dioklecián anglického barokního skladatele Henryho Purcella a Te Deum Antonína Rejchy. Druhá část již patřila dílu Antonína Dvořáka Mši D dur, kde spolu se současnými členy sboru vystoupilo i na několik desítek vybraných absolventů Boni pueri. Monumentální dílo dostalo tak nový rozměr a znělo fantasticky.

Výborný výkon podali i sólisté – sopranistka Markéta Halířová Bechyňová, mezzosopranistka Markéta Cukrová, tenorista Jakub Kubín a basový part svěřil dirigent zpěvákovi Státní opery ve Švýcarsku Mariánu Krejčíkovi. Oba pánové jsou absolventy Boni pueri a jejich volba pro slavnostní večer nebyla tedy náhodná.

Předseda sborové sekce Unie českých pěveckých sborů dr. Roman Michálek věnoval řediteli Českého chlapeckého sboru Boni pueri dr. Pavlu Horákovi výroční cenu, která byla sboru udělena za prezentaci sborové kultury v zahraničí. Velmi emotivním okamžikem bylo jistě i předání symbolického klíče od nové budovy Českého chlapeckého sboru Boni pueri v Gayerových kasárnách, kde budou mít po třiceti letech své existence „dobří chlapci“ díky osvíceným radním města garantováno sídlo na celých padesát let!

„Tito báječní kluci rozdávají radost z hudby nejen po Čechách, ale i po celém světě. Za to jim patří velký dík,“ řekl mj. další z hostů, vynikající dirigent, skladatel a hudební pedagog Jaroslav Krček.

On i všichni další významní hosté pokračovali s účinkujícími v přátelském posezení na uzavřené afterparty v Malém sále Kongresového centra Aldis, kde se sešlo na 500 hostů, mj. náměstci primátora města Hradec Králové Ing. Martin Soukup, Ing. Aneta Maclová, PaedDr. Jindřich Vedlich, Ph.D, ředitel agentury Czech Artists Agency JUDr. Václav Bechyně, prezidentka Petrof s.r.o. Mgr. Zuzana Ceralová Petrofová, přednosta kliniky ORL FN HK prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc., Ph.D., manažer Komorní filharmonie Pardubice PhDr. Tomáš Kráčmar, členové Rotary clubu Hradec Králové, ředitelka Královéhradeckého inspektorátu České školní inspekce Mgr. et Bc. Miluška Urbanová, Ph.D., právní zástupce sboru JUDr. Pavel Moník nebo stavitel Stanislav Pirkl.

„Máme velkou radost z nádherného koncertu a těžko se hledají slova. Naši kluci opět dokázali, že umějí zpívat náročná díla a dělat velké věci. Dnes to byl večer plný krásných a hlubokých emocí. Boni pueri doplnili naši vybraní absolventi, kteří se s velkou radostí a nadšením s námi na jeden den vrátili do svého hudebního dětství. Atmosféra byla fantastická! Děkuji všem klukům, absolventům, rodičům našich chlapců i všem hostům. Jsem na svůj tým, se kterým mohu spolupracovat a dělat velké projekty, opravdu pyšný,“ řekl během afterparty, která se protáhla až do časných ranních hodin, ředitel Boni pueri dr. Pavel Horák.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)