Sbor Boni Pueri znovu vycestoval do Asie

Zahraniční turné do Asie, spolupráce na mezinárodním projektu Češi ve Vídni, nastudování díla J. V. Stamice s proslulým Kurpfälzische Kammerorchester, vánoční turné s houslistou Pavlem Šporclem a rukopis Boni pueri na pěti vydaných albech. S takovou bilancí uzavřeli zpěváci Českého chlapeckého sboru Boni pueri předcházející rok.



Hana Musílková, pondělí 10. září 2018
Magazín > Sborový život

Mu-tan-ťiang

Boni Pueri / Facebook sboru

Dlouho však ve svém domovském městě Hradci Králové nezůstali. Hned v polovině ledna vystoupili v Berlíně s Pavlem Šporclem na prvním ze série koncertů ke 100. výročí vyhlášení Československé republiky a další významné koncerty k tomuto výročí je čekají nejen u nás, ale i v zahraničí.

„Velmi si vážíme toho, že nás v souvislosti s připomenutím tak významné události našich dějin oslovila česká ambasáda ve Vídni. Koncert se bude konat již v dubnu v krásném kostele Wiener Karlskirche a záštitu nad ním převzala paní velvyslankyně dr. Ivana Červenková,“ řekl ředitel Boni pueri Pavel Horák.

Boni pueri se nyní věnují především přípravě dvou muzikologických projektů. Prvním z nich je provedení výňatku z Matoušových pašijí, které se chystá s Českou filharmonií do pražského Rudolfina. „Bachovy Matoušovy pašije jsou pro mne doslova srdeční záležitostí, je to nejkrásnější dílo, které znám a jsem šťastný, že se další generace kluků k němu může přiblížit,“ říká Pavel Horák, který dílo v roli dirigenta provedl zejména v Holandsku více než padesátkrát. Koncert v Rudolfinu bude téměř na den dělit od Bachovy premiéry ve Svatotomášském kostele plných 291 let.

V neděli 4. března se Boni pueri představili ve velkém sále Kongresového centra Aldis v Hradci Králové všechna svá oddělení, od nejmladších Pueráčků až po obě koncertní sestavy sboru. Na koncertě pokřtili také své nové profilové album Boni Pueri’s Wonderful Wordl a v samém závěru vystoupili všichni zpěváci s legendární kapelou Spirituál kvintet.

Sbor čeká také pokračování velkého mezinárodního projektu Češi ve Vídni, který připravila prestižní hudební agentura ArcoDiva Prague. Po díle Jana Václava Stamice nastudovali Boni pueri s komorním orchestrem Quattro za řízení dirigenta Marka Štilce dílo Františka Koželuha. Zájem o nahrávku má i firma Naxos, která eviduje rozsáhlou sbírku nahrávek vážné hudby dostupných online.

Druhou půlku prázdnin pak budou Boni pueri koncertovat v Číně. Vracejí se sem již na své čtvrté turné, tentokrát třítýdenní. Kluci procestují nejen celé východní pobřeží, téměř od ruských až po vietnamské hranice, ale zavítají i do vnitrozemí.

„Do Číny se vracíme moc rádi, užíváme si tu nádherných a výborně vybavených sálů, krásného ubytování i profesionálního přístupu. Opět budeme koncertovat v Pekingu, v Šanghaji se kromě koncertů těšíme i na historické památky a moderní finanční centrum, které jsme zatím nikdy nevynechali. V našem turné jsou ale tentokrát i místa, kde jsme ještě nezpívali, jsme napjatí, jaké zde bude publikum a jak českou kulturu obyvatelé měst přijmou. Velkou neznámou pro nás pak budou koncerty na západě Číny, chystáme se do města Chengdu plném fascinující přírody i starobylých chrámů,“ dodává ředitel sboru Pavel Horák.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)