Letní sborová dílna Lomnice 2009

Začátkem července 2008 proběhl v Lomnici první ročník na Moravě ojedinělého workshopu určeného pro zpěváky zabývající se sborovým zpěvem. Nápad uspořádat tuto akci vyvstal od zpěváků ze skupiny LSDa, což je takový hybrid mezi vokální skupinou a pěveckým sborem zabývajícím se zejména moderní hudbou.



organizátoři LSDa Lomnice, pátek 27. února 2009
Magazín > Sborový život

Inspirací posloužila Letní jazzová dílna Karla Velebného ve Frýdlantu v Čechách. Jako pravidelný několikaletý návštěvník a frekventant můžu říct, že je to místo s neuvěřitelnou atmosférou, která dýchá ze všech míst 24 denně. Právě o něco takového jsme se chtěli pokusit i my, i když v daleko menším měřítku, už jen proto, že nám to nedovolují kapacity našeho městyse. Založili jsme tedy tuto myšlenky na rodinné atmosféře a přátelském přijetí, kdy v menším počtu účastníků se každý pozná a osobně si může převzít nějaké zkušenosti.

1. ročník trval od čtvrtka 3.7. do neděle 6.7.2008. Čtvrtek byl ve znamení vítání, seznamování a rozkoukávání. Od pátku začala nepřetržitá práce ve dvou mezižánrových ateliérech, které nám vedly zkušené sbormistryně Katarína Mašlejová a Dáša Briškárová – obě původem z Východního Slovenska, ale působící v Brně. Během těchto málo dní se v každém z ateliérů zdařilo bez předešlých příprav nacvičit 4 skladby různého žánrového zaměření přes klasiku, lidové písně, africké písně, muzikál až po jazz. Veškerou práci pak předvedly v neděli, kdy se konal závěrečný koncert ateliérů. Posloužila nám k tomuto účelu velmi dobře židovská synagoga, která je ideální pro vokální zpěv.

LSD – neboli Letní sborová dílna je určena všem, kteří mají rádi zpěv, at´už zpívají ve sboru nebo ne. Je to vždy vítaným tréninkem i pro solové zpívání. Ročníku 2008 se účastnily tři sbory – Melodia Jablunkov, Gabriel Praha a samozřejmě LSDa Lomnice. Krom nich k nám zavítalo ještě několik dalších jednotlivců z Čech a Moravy (Praha, Beroun, Hranice na Moravě, Tišnov, Brno atd.). Naším záměrem bylo zejména vytvořit příjemnou atmosféru pro lidi kolem a pro nás pro účastníky, abychom mohli vzpomínat na příjemně strávené chvíle, okoukat repertoár a schopnosti jiných sborů a zpěváku, kteří také měli možnost se předvést na dílčích večerních koncertech. Příznivé ohlasy na sborovou dílnu dokazují, že se nám to hned na poprvé zdařilo, za což jsme velice rádi.

V roce 2009 proběhne již druhý ročník, protože vzdát se takové myšlenky by byla věčná škoda. Bude se konat ve dnech 2.- 6. července a tedy bude o den delší. Pro očekávaný zájem jsme rozšířili škálu ateliérů o dva – tedy zůstávají dva mezižánrové ateliéry, které nám opět povedou naše slovenské sbormistryně a otevíráme jazzový ateliér, který bude řídit Martin Mikeš frontman skupina Voxtet z Třeště. Novou myšlenkou je taktéž ateliér pro méně zkušené, jehož záměrem je zejména otevřít dveře novým adeptům zpěvu.

Přihlásit se tedy mohou naprosto všichni , sbory, jednotlivci, rodiče si mohou s sebou vzít i své dítě starší 10 let nebo jen ti, kteří si chtějí svátečně zazpívat. Rádi vás všechny u nás uvidíme a uděláme vše proto, abyste se u nás cítili dobře. Uzávěrka přihlášek se blíží - 30 dubna 2009, ale doporučujeme přihlásit se daleko dříve, protože o některé ateliéry je velký zájem.

Všechny příznivce zpěvu a hudby vůbec zdravíme a těšíme se na vás LSDa Lomnice


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)