Jubilejní rok

Rok 2008 se nese ve znamení hned tří významných životních jubileí českých hudebních skladatelů. V březnu si připomeneme 80. výročí narození skladatele Antonína Tučapského, který sice žije od sedmdesátých let v Anglii, ale výrazně ovlivnil i českou hudební scénu. V šedesátých letech působil jako umělecký vedoucí Pěveckého sdružení moravských učitelů. Brzy po emigraci se stal výraznou osobností britské hudební společnosti a postupně členem několika významných organizací. Mimo jiné je prvním Čechem v Královské hudební akademii.



Kateřina Kocourková, pondělí 4. února 2008
Magazín > Sborový život

Archivní snímek FKPS.

Začátkem srpna uplyne 80 let od smrti skladatele světového formátu Leoše Janáčka, jehož není třeba dlouze představovat. Jeho díla se stala nesmrtelnými a jsou aktuální i 80 let po autorově smrti.

Koncem téhož měsíce, 21. srpna, v den, který se neblaze zapsal do naší novodobé historie, vzpomeneme i 80. výročí narození dalšího ze současných autorů – Zdeňka Lukáše, který je známý především sborovou tvorbou. Svého významného jubilea se už bohužel nedočkal. Zemřel loni v nedožitých 79 letech.

Ve jménu těchto významných výročí se odvíjí i rok 2008 ve Foerstrově komorním pěveckém sdružení. První událostí bude jarní koncert 17. dubna v kostele sv. Šimona a Judy v Praze. Program bude tentokrát zaměřen právě na slavící autory, takže se posluchači mohou těšit na provedení skladeb Z. Lukáše i A. Tučapského.

Další připravovaný koncert, který se bude konat v polovině května v inspirujícím prostředí sálu Martinů na HAMU v Lichtenštejnském paláci v Praze, bude plně věnován dílům L. Janáčka. I když skladby tohoto autora jsou hudebně velmi zajímavé a krásné, vzhledem k interpretační obtížnosti nepatří mezi nejhranější. FKPS má na repertoáru dramatickou sborovou skladbu Vlčí stopa a písňový cyklus Hradčanské písničky, opěvující krásu, malebnost i bouřlivou historii Pražského hradu.

V září se FKPS společně s dalšími hudebními tělesy zúčastní koncertu věnovaného památce již zmíněného Z. Lukáše a bude mít tu čest provést některé jeho skladby v pražském Rudolfinu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)