FOERSTROVKY ZASE PRVNÍ!

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení se zúčastnilo mezinárodní sborové slavnosti a soutěže Salzburg International Choral Celebration & Competition, kde se stalo vítězem kategorie ženských sborů. Gratulujeme!



Hana Kolářová, neděle 25. června 2023
Magazín > Sborový život

FKPS Salzburg Uni Aula

archiv FKPS / FKPS

Foerstrovo komorní pěvecké sdružení (FKPS) letos neporušilo tradici a opět vyrazilo soutěžit na mezinárodní kolbiště. Tentokrát byla demokratickým hlasováním vybrána soutěž ne příliš daleko, aby členky musely urvat rodině jen 2 dny dovolené, a aby se nemuselo cestovat v noci.

Takže vyhrálo Rakousko, Salcburská mezinárodní sborová slavnost a soutěž (Salzburg International Choral Celebration & Competition) konaná 15. - 18.6.2023, a jak z názvu článku patrno, vyhrály i Foerstrovky.

Soutěž probíhala za nepříliš zdatné organizační podpory pořadatelů, takže se členky i sbormistr dost naběhali. Nakonec ale vždycky trefili včas tam, kde měli být. Nicméně většinou zase nastalo až několikahodinové úmorné čekání na vlastní produkci.

V pátek 16.6. absolvovaly Foerstrovky velice úspěšné vystoupení v kostele Pfarrkirche Taxham, v dobré společnosti šedesátičlenného mužského sboru HARMONIE Lindenholzhausen a vynikajícího maďarského dětského sboru Lautitia Gyermekkar.

V sobotu 17.6. probíhala v salzburském univerzitním areálu Uni Aula vlastní soutěž, rozdělená do šesti kategorií. FKPS tentokrát soutěžilo jen v kategorii ženských sborů a provedlo tyto skladby: P. I. Čajkovskij Bez pori da bez vremeni, J. N. Hummel Ogn´anno passa un´anno, P. Koronthály Magnificat a Z. Lukáš Čepení.

Vyhlášení výsledků si pořadatelé nechali tradičně až po večerním závěrečném vystoupení sborů, které bylo současně soutěží o hlavní cenu festivalu Grand Prix. Foerstrovky se zde předvedly se skladbami J. Nováka Tandem venit amor z cyklu Amores Sulpiciae a A. Tučapského Oj, letěla bílá hus.

Vyhlášení výsledků bylo radostné, FKPS si nadšeně vyslechlo, že ziskem 24,56 bodů se nejen umístilo ve Zlatém pásmu, „Level 5“, ale stalo se i vítězem kategorie ženských sborů.

Hlavní cenu soutěže obdržel podle očekávání dětský sbor Lautitia Gyermekkar.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)