Dětský pěvecký sbor ZŠ TGM slavnostně

Vánoční koncert aneb Putování za kometou - pod tímto názvem nás pozval do Tylova divadla pěvecký sbor Základní školy TGM na svoje parádní vystoupení. Kdo by čekal jako dříve zástup zpěváků ve stejnokrojích, hodně by se spletl.



Pavel Matějka, čtvrtek 5. března 2009
Magazín > Sborový život

foto Josef Svoboda

Lomnický dětský sbor má dvě velké akce do roka, na které se vždy skoro půl roku poctivě připravuje a vymýšlí vše do detailů. Téměř dvouhodinový program nebyl jen představením pěveckého sboru, ale pestrou koláží na vánoční téma - zpívání doplňovalo recitování i krátké scénky představující pomyslné putování za kometou.

První polovinu večera obstaral Malý sbor, v druhé zazpíval Velký sbor, ke slovu přišla (tentokrát více jako doprovod) i "kantorská" kapela Plochá nota, klavírní doprovod bravurně zvládal Roman Šolc... vyjmenovat všechny by chvíli trvalo. Naplněným divadlem zněly klasické koledy v různých úpravách, současné hity i autorské písničky z dílny Mirka Pěničky. Že se večer povedl je zásluha mnoha lidí kolem sboru, kterým patří díky, za všechny alespoň jména sbormistrů - Ludmila Čapková a Kateřina Šimková vedou Malý sbor, Soňa Šolcová a Pavel Hrdina dirigují Velký sbor. A právě Pavlu Hrdinovi jsem položil 3 otázky:

Co je největší zlá noční můra sbormistra před takovýmto koncertem?

PH: Abychom měli kompletní sbor, před vánocemi totiž často bývá spousta dětí nemocných. Aby naše práce kterou děláme, nepřišla vniveč.

Jak vybíráte repertoár, aby zaujal dnešní děti? Mají právo veta nebo to určuje sbormistr?

PH: Děti mají možnost sestavovat repertoár s námi, nosí nám své náměty. I z nich potom vybíráme co sboru sedne, ne každá písnička je vhodná a děti mají právo se k výběru vyjádřit.

Malý a Velký sbor - v čem je rozdíl?

PH: Rozdíl je pouze ve věku, menší děti zpívají písničky méně náročné na hlasový rozsah. Malý sbor je vlastně taková přípravka.

Zbývá snad už jen dodat, že v Malém sboru zpívá 51 dětí a Velký sbor čítá 45 členů. A také popřát do budoucna hodně nápadů a ladící hlasy.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)