Patnáctá Otevřená zahrada s českou poezií

Sborový festival Otevřená zahrada se k letošnímu Roku české hudby připojuje tématem české poezie v hudbě. Vedle vystoupení několika sborových těles a menších uskupení bude součástí programu také dopolední dílna slam poetry pro teenagery. Program zakončí vystoupení Kühnova smíšeného sboru. Festival se tradičně odehraje v evangelickém kostele a přilehlé farní zahradě v Libčicích nad Vltavou 18. května od 13.30 do 20.00.



Petra Karnetová, pátek 19. dubna 2024
Magazín > Sborový život

Pozvánka na festival

Otevřená zahrada / Otevřená zahrada

V programu festivalu si jistě každý najde tu svoji hudební žánrovou škatulku, ale program festivalu zpestří i vystoupení slam poetry Anatola Svahilce či hudebně divadelní představení Dismanova rozhlasového dětského souboru Bratři v poli.

Milovníci staré hudby ocení vystoupení souboru Musica Panica, který kombinuje zpěv s doprovodem clavisimbala a zobcových fléten. Program potěší též milovníky staročeštiny – texty jsou nejstarší dochovanou českou milostnou poezií zaznamenanou v 15. století Oldřichem Křížem z Telče.

Pražský smíšený sbor Kakofon naváže poezií lidovou a pár písněmi z repertoáru V&W a Jaroslava Ježka. Michal Bystrov je hudební publicista, muzikant a básník a spolu s Davidem Titěrou budou hrát jeho autorské písně. Dalším vystupujícím bude o generaci starší Jan Burian, muž mnoha talentů, který je znám jako písničkář, muzikant, hudební skladatel, básník, publicista, spisovatel i moderátor.

Sázkou na jistotu je léty prověřená kvalita hudby Antonína Dvořáka. Nelahozeveské Období sboru přijede zazpívat jeho cyklus V přírodě na texty Vítězslava Hálka. Pro dětské sbory existují stovky zhudebněných básní a říkanek českých básníků – malý výběr z tohoto bohatství uslyšíte v podání Škatulat ze ZUŠ Libčice nad Vltavou. Také se k nim přidají tanečnice z naší školy.

Zlatým hřebem sborového programu bude vystoupení Kühnova smíšeného sboru – jednoho z největších českých sborů, který funguje již přes šedesát let a který v současné době vede Jakub Pikla. Uslyšíte čtyři sbory J. Ježka/ V. Nezvala, Madrigaly I. Krejčí/ K. H. Máchy, Kouzla M. O. Štědroně/ I. Blatného i nedávno premiérovanou skladbu J. Holého na text J. Kuběny: Jen Tam Kde Chybuje kdo.

Škatulata a Kühnův smíšený sbor také hudebně doprovodí vypravěčský pořad o Janu Skácelovi, který pro nás chystá Justin Svoboda.

Festival pořádá Scandula, z.s. ve spolupráci s libčickým farním sborem ČCE a spolkem LOS za finančního přispění Státního fondu kultury ČR, Fondu hejtmanky středočeského kraje, Města Libčice nad Vltavou, Nadačního fondu Věry Třebické–Řivnáčové a akciové společnosti ÚJV Řež.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)