Vachův sbor moravských učitelek

ženský sbor • Brno


založen v roce 1912

28 členů

zřizovatel spolek Vachův sbor moravských učitelek



Umělecké vedení

Patrik Buchta

sbormistr

Kronika sboru


2023

prosinec

XVI. Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby Bratislava
Bratislava, SK

Zlaté pásmo, kategorie D2: ženské pěvecké sbory



2023

říjen

Bavorsko

Koncerty v Mnichově a v Landshutu



2023

říjen

Online video Koncert 9.ročník setkání moravských a slovinských sborů Brno, Konvent ()



2023

říjen

9. ročník setkání moravských a slovinských sborů
Brno, CZ



2023

září

Online video Koncert 9. ročník setkání moravských a slovinských sborů Brno Blahoslavův dům ()



2022

listopad

Online video Koncert k 110 výročí založení VSMU ()



2022

říjen

8.ročník Setkání moravských a slovinských sborů - Slovinsko



2021

říjen

Online video 7.ročník setkání moravských a slovinských sborů - VSMU ()



2021

říjen

7.ročník setkání moravských a slovinských sborů
Brno, Letovice, Boskovice, CZ



2019

listopad

Video Hlasy sametu
Brno, CZ



2019

říjen

Setkání moravských a slovinských sborů - 6.ročník - Slovinsko

Ve čtvrtek 24. 10. 2019 jsme vyrazily směr Slovinsko na Setkání moravských a slovinských sborů (dále jen SMSS). Toto setkání sbor pořádá ve spolupráci s Česko-slovinskou společností již šestým rokem střídavě na Moravě a ve Slovinsku. Tradičně se akce účastní ještě další soubor z Moravy – letos to byl smíšený sbor Carpe Diem z Letovic, doplněný o hudebníky ze Symfonického orchestru města Boskovice.

První zastávkou na naší cestě bylo starobylé město Maribor, kde jsme měli rezervován první nocleh, dopoledne dalšího dne jsme si prohlédli centrum města a odpoledne Kartuziánský klášter u Slovenskych Konjic.

Pak jsme se přesunuli do místa konání prvního koncertu, který pro zúčastněná pěvecká tělesa připravil Smíšený pěvecký sbor Cantemus z Kamniku. Jedná se o seskupení převážně mladých lidí kolem dirigentky Alenky Podpečan s více než 40letou historií a s úspěchy na mezinárodních soutěžích. Na koncertě zazněly skladby českých a slovinských autorů a aranže lidových písní obou národů. Seznamovat slovinské publikum s českými a slovenskými autory je ostatně jedním z cílů našeho projektu. Moravské i slovinské sbory na závěr koncertu společně zazpívaly píseň Zahučaly hory (Zabučale gore). Na koncertě byl přítomen velvyslanec České republiky ve Slovinsku PhDr. Juraj Chmiel, CSc.

Pěvecká skupina Studenec (Studánka), která připravila v pořadí druhý koncert setkání, se zúčastnila i 4. a 5. ročníku SMSS. Jejím domovským městem je Pivka, v jejíž blízkosti se nachází světoznámé Postojnské jeskyně a Predjamski grad, jejichž prohlídku jsme nemohli vynechat. Společný koncert se uskutečnil v hale ZŠ Pivka, jejíž výborná akustika nám zůstala v paměti již ze 4. ročníku SMSS, stejně jako Učitelský ženský pěvecký sbor ZŠ Pivka, který se koncertu také opět účastnil. Po koncertě oba sbory připravily pro účinkující příjemné společenské posezení s ochutnávkou slovinských specialit a samozřejmě nechybělo společné neformální zpívání české lidové písně Prší, prší a oblíbené Slovenije.

V neděli ráno 27. 10. jsme odjeli směr Litija a našim cílem bylo město Šmartno v centrálním Slovinsku – sídlo ženského pěveckého sboru LAZ, který byl na našem setkání nováčkem, stejně jako již zmiňovaný sbor Cantemus. Byl založen v roce 2012 a od roku 2016 ho vede Manca Vidic. V minulém roce soubor hostoval na festivalu Babylonfest v Brně. Před večerním koncertem, který se konal v místním kulturním sále, jsme navštívili hrad Bogenšperk a důl Sitarjevec. Na koncertě se s průvodním slovem střídali moderátoři za českou a slovinskou stranu v národních krojích. Koncert měl bohatou návštěvnost a diváci všechny sbory odměnili hlasitým potleskem. Po koncertě se sál proměnil v prostor s bohatým rautem a tanečním parketem, sbory se doslova předháněly ve zpěvu národních písní za doprovodu harmoniky a všem bylo líto, že večer nemohl trvat déle.

Tímto byl náš koncertní program 6. ročníku SMSS vyčerpán a po dopolední prohlídce Lublaně jsme se v pondělí 28. 10. 2019 vraceli na Moravu. Během loučení po příjezdu do Brna zaznívala přání opět se setkat za rok při 7. ročníku SMSS v Brně.





2018

říjen

Jiří Najvar ukončil činnost jako sbormistr






2018

Patrik Buchta zahájil činnost jako sbormistr



2017

září

Slovinsko



2017

září

4. ročník setkání moravských a Slovinských sborů
Slovinsko, CZ




2017

srpen

Vachův sbor moravských učitelek má nového dirigenta

Do koncertní sezóny 2017 - 2018 vstupuje ženský pěvecký sbor VSMU z Brna se sbormistrem Jiřím Najvarem.
Se sbormistrovskou praxí se setkal již za dob studií na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, kde spolupracoval s KomoraCzech (zakladatel Jiří Slovík), Ostravským dětským sborem jako asistent sbormistra Milana Chromíka a komorním sborem Echo jako hlavní sbormistr a umělecký vedoucí.

Je absolventem sbormistrovství na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (u prof. Lubomíra Mátla a prof. Blanky Juhaňákové, ArtD). Studoval také ve Vídni (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), kde byl posluchačem sbormistrovství ve třídě Erwina Ortnera. Nyní pokračuje ve studiu dirigování orchestru u Jakuba Kleckera.

V roce 2015 se stal hlavním sbormistrem a uměleckým vedoucím Pěveckého sdružení moravských učitelů, které se významně zaměřuje na díla Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Je zakladatelem Brno Contemporary Vocal Ensemble, s kterým provedl např.: Berlínskou mši Arvo Pärta, vlastní premiéru Missy de Angelis, či Kantátu o čaji Lukáše Hurníka. S tímto tělesem získal v roce 2014 zlatou medaili na 42. ročníku Mezinárodního festivalu Svátky písní Olomouc. Doposud spolupracoval s tělesy Moravský komorní sbor, Echo, KomoraCzech, Chorus Ostrava, Ostravský dětský sbor, Luscinia Opava, Vox Iuvenalis, Lumír, Mátlův akademický sbor a od ledna 2017 působí jako asistent sbormistra Českého filharmonického sboru Brno.

Těšíme se na spolupráci.



2017

srpen

Jiří Najvar zahájil činnost jako sbormistr



2017

červen

MgA Martina Kirová ukončila činnost jako hlavní sbormistr



2017

duben

Lucemburk




2013

Slovakia cantat
Bratislava, SK

stříbrné pásmo v kategorii E2



2008

MgA Martina Kirová zahájila činnost jako hlavní sbormistr



1912

Sbor byl založen roku 1912.


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

sbormistr, 1. soprán, 2. soprán, 1. alt, 2. alt.

jak se stát členem?

Zkoušíme každý čtvrtek v 17:30 na ZŠ Antonínská v Brně. Přijďte si udělat představu, popovídat si a zkusit zazpívat. www.vsmu.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)