Iuventus paedagogica slaví 40. výročí svého založení



Iva Matějková, středa 11. dubna 2007
Magazín > Sborový život

Sbor vznikl v roce 1967 jako sbor studentek oboru hudební výchova Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. V současné době jsou jeho členkami i absolventky Pedagogické fakulty UK a některých dalších fakult a škol. Mnohé z nich mají dnes své vlastní, převážně dětské sbory a mohou tak dál rozvíjet a uplatňovat zkušenosti, které při práci ve sboru Iuventus paedagogica získaly.

Zakladatel sboru PaedDr. Jiří Kolář, CSc. byl dirigentem sboru do roku 1999. Současným dirigentem je PaedDr. Ivana Štíbrová.

Sbor se zaměřuje na kvalitní interpretaci sborové tvorby a snaží se rozvíjet estetickou výchovu, hudební vzdělání a šířit českou kulturu.

Za dobu své existence sbor absolvoval více než 800 koncertů a koncertních vystoupení doma i v evropských státech, natáčel v domácích i zahraničních rozhlasových a televizních studiích a jeho nahrávky jsou zachyceny na několika gramofonových deskách a CD. Sbor je několikanásobným laureátem významných mezinárodních sborových soutěží (Arezzo, Arnhem, Cantonigros, Cork, Llangollen, Middlesbrough, Neerpelt, Tours ad.), na nichž získal i další ceny a uznání. Zúčastnil se řady domácích i zahraničních soutěžních festivalů a udržuje trvalé kontakty s akademickými sbory z celé Evropy.

Repertoár sboru je zaměřen především na současnou českou sborovou tvorbu (řada skladeb byla sboru Iuventus paedagogica přímo věnována), ale obsahuje i cizí skladby všech stylových epoch a žánrů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)