10 letý KOZTliveCZ je ještě mladík!

V řijnu 2006 již uplynulo 10 let, co byl založen Smíšený komorní sbor z Tachova neboli KOZTliveCZ. Ani jsme se nenadáli a máme už svoje vysloužilce, ve sboru se již setkávají dvě generace a počet zpěváků pomalu, ale jistě roste. Takže je na čase to řádně oslavit!



Tomáš Mates, čtvrtek 16. listopadu 2006
Magazín > Sborový život

Městské kulturní středisko v Tachově a Smíšený komorní sbor vás tedy zvou na svůj výroční koncert, který se koná 25.11.2006 od 18h v kině Mže v Tachově. Jako účinkující vystoupí oslavující sbor, vysloužilci a jako host oblíbené vokální těleso Pele Mele Quintet z Mariánských Lázní (http://pmq.wz.cz).

Snad každý, kdo někdy zpíval v dětském pěveckém sboru, zná to dilema: „Co dál?“. Tuto otázku jsme řešili i my v roce 1996. Většina z nás jsou bývalí členové Tachovského dětského sboru, který až do současnosti vede neúnavný a energický pan Josef Brabenec. V tomto dětském sboru jsme zažili hodně legrace a přijemných chvil, ale hlavně jsme získali spoustu kamarádů, se kterými jsme se nechtěli rozejít. Naše situace tak byla trochu neobvyklá: parta zpěvychtivých nadšenců hledala obětavého sbormistra, který by je „zkrotil“ a dal sboru nějakou tvář a hudební směr.

Tohoto sbormistra jsme našli v paní Janě Válové, která pochází z Milevska, vystudovala pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích a v Tachově působí již 16 let. Má bohaté sborové zkušenosti z několika pěveckých sborů, kterými prošla: MDS Milevsko, Dívčí sbor gymnázia Milevsko, Vysokoškolský dívčí sbor při PF v Českých Budìjovicích a Tachovský ženský sbor. V současné době působí jako ředitelka ZUŠ v Tachově, spolupracuje s Tachovským dětským sborem a vede jeho přípravné sbory - Cvrčci a Plamínek.

V současné době navštěvuje Smíšený komorní sbor zhruba 25 členů ve věku od 15 do 35 let. Polovina těchto členů jsou zakládající členové a 80% zpěváků zde působí více než 5 let. Zkoušky se konají každý pátek v zámeckém mlýně v Tachově. V repertoáru máme skladby světského i duchovního charakteru a to jak starých, tak i současných mistrů, dále spirituály, úpravy lidových i moderních písní, jejichž převážná část je zpívána acapella. Se sborem přiležitostně spolupracuje klavíristka Ilona Humlová, která nás doprovodí i na našem výročním koncertě.

A jak je to vlastně s naším správným názvem? V praxi je vždy užitečné mít i nějaké kratší jméno, protože náš plný název se dlouze vyslovuje. Výběr našeho jména jsme úmyslně trochu odlehčili, aby již jeho vyslovení připravilo případné posluchače na to, že jsme veselá parta. Jsme prostě KOZTliveCZ. Vědomi si potenciálních nejasností se správným zápisem našeho jména, objasníme i zde jeho postupný vznik. Celá zkratka ideově poukazuje na to, že zpíváme i hudbu, jejíž autoři jsou již řadu let mrtvi, jejich hudba je však stále živá. „KOZT“ je zkratka klíčových slov v našem názvu, tj. že jsme (stále ještě) komorní a že pocházíme z Tachova, „live“ znamená, že zpíváme bez playbacku (což na našich koncertech a našem "Live CD" bezpečně poznáte) a „CZ“ značí státní příslušnost, což je užitečné zdůrazňovat zejména při společných koncertech s německými mužskými sbory z blízkého příhraničí.

KOZTliveCZ převážně vystupuje na kulturních akcích v západočeském regionu a účastní se výměnných akcí s ostatními sbory z UČPS (např. Chorus Egrensis z Aše, Fontána z Mariánských Lázní, Labyrint z Prahy) a dalšími.

Pokud se chcete s námi pobavit a poslechnout si, jak zpívá KOZTliveCZ, přijďte se podívat na náš výroční koncert. Zde se kromě uvedených účinkujících objeví i překvapení, totiž originálním přípravný mikrosbor „KOZTiczky“. Aktuální informace lze najít na našem webu: http://koztlive.ic.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)