Veni,vidi,vici…

..to známe všichni ještě ze školy a víme, že kdysi tato slova pronesl římský císař Caesar. Ale po návštěvě koncertu dětského pěveckého sboru CLAIRETON CHORALE z Klánovic v Městské knihovně by se jistě i tento vojevůdce opravil a řekl by: “Přišel jsem, viděl jsem, ale zvítězil tento sbor!“ A s ním by určitě souhlasili všichni diváci v sále.



Hana Ziková, úterý 31. října 2006
Magazín > Sborový život

Členové Claireton Chorale, paní sbormistryně a Karel Gott.

Claireton Chorale pod vedením umělecké vedoucí Světlany Tvrzické, za klavírního doprovodu Vítězslava Maštalíře, v choreografii Sv. Tvrzické ml. a solistky Národního divadla Daniely Pokové a za videoprojekce Richarda Dlouhého nejen nádherně a procítěně zpívá (skladby B. Smetany, A. Dvořáka, D. Tuchmanova), ale na motivy pohádek H. Ch. Andersena nastudoval vlastně „muzikál“. A to se vším všudy – po stránce pěvecké i pohybové.

Je to sbor, který je také členem Unie českých pěveckých sborů. Vystupuje na mnoha akcich v ČR, každoročně na Žofíně při koncertu „Děti dětem“, konaný pod záštitou paní Livie Klausové, na koncertech, pořádaných Unií, ve Vinohradském pavilonu „Strom splněných přání“, v Divadle Jana Rosáka v Mníšku pod Brdy pro dětí z dětských domovů. Zpíval s Leonou Machálkovou, Dádou Patrasovou, skupinami Maxim Turbulenc a Divokej Bill, účinkoval v TV pořadech s Jaroslavem Uhlířem a Zdeńkem Svěrákem. Pro všechny, kteří některá jeho vystoupení navštívili, zůstává v duši i v srdci ten hezký pocit krásy a radosti z toho, že na světě jsou i jiné, milé a optimistické chvíle.

A za to vše patří díky umělecké vedoucí paní Světlaně Tvrzické a všem ostatním z řad rodičů, kteří tomuto sboru věnují mnoho hodin ze svého volného času. A také díky Unii českých pěveckých sborů a Městskému úřadu Klánovice za finanční podporu sboru, bez které by se všechny tyto nádherné koncerty nemohly uskutečnit. Škoda jen, že také na kompetentních místech na Ministerstvu kultury není dost financí na to, aby takovým aktivitám dětí přispívalo.

Protože kromě hřejivé krásy pro nás, posluchače, dává dětem sbor i náplň volných chvil a dní – a tím je většinou odvrací od nebezpečných závislostí v dospělejším věku. A nám všem melodie jejich písní, jejich zpěv – to vše nám dovoluje snít. A to je na tom v tomto dnešním uspěchaném světě to nezapomenutelné a krásné!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)