Češi na sborové olympiádě v Číně

Ani obrovská vzdálenost, kterou bylo letos při cestě z České republiky do místa konání již tradiční světové sborové olympiády překonat, neodradila tři české pěvecké sbory od účasti na tomto ohromném sborovém spektáklu. Do čínského Xiamenu (čti Šamenu) se na tuto v pořadí již čtvrtou akci, která musela být na požadavek čínského ministerstva kultury přejmenováno na „World Choir Games“ (označení „Olympics“ je právně chráněno pro sponsory sportovní olympiády chystané do Číny na rok 2008), vydal pražský Sedmihlásek, královéhradecký sbor Jitro a Dívčí pěvecký sbor SpgŠ v Kroměříži.



-cs-, úterý 1. srpna 2006
Magazín > Sborový život

Zdroj: U. Manthe (Hansapress), INTERKULTUR Foundation

U. Manthe (Hansapress) / INTERKULTUR Foundation

Sborová olympiáda je pořádána jako bienále, té minulé, jež se konala v německých Brémách, se zúčastnil také ojedinělý studentský pěvecký sbor Vocalissimo, vzešlý z unikátního česko-německo-rakouského projektu, na kterém spolupracovala Unie českých pěveckých sborů. Pěvecký sbor se skládal z osmdesáti studentů z vybraných českých, německých a rakouských gymnázií, kteří se během jednoho roku sešli na čtyřech pěveckých setkáních a během nich dokázali připravit soutěžní program, s nímž na olympiádě vystoupili.

Letošní olympiádu zahájil trojím úderem do olympijského zvonu předseda pořádající nadace Interkultur Günter Titsch a starosta města Xiamen Zhang Changping na slavnostní ceremonii v sobotu 14. července 2006. Následujícího soutěžního klání, pro velký počet zájemců opět rozděleného do dvou dílů, se pak zúčastnilo asi 20 000 zpěváků ze čtyř set sborů, které do Číny přicestovaly z osmdesáti zemí světa. Soutěž probíhala v šestadvaceti kategoriích, mezi nimiž kromě těch klasických, rozdělených podle druhu sboru, nechyběl ani jazz, folklór nebo duchovní hudba. V každé kategorii soutěž probíhala ve dvou kolech, kvalifikačním a finálním. V kvalifikačním kole bylo uděleno celkem 102 zlatých, 144 stříbrných a 34 bronzových diplomů, v samotné olympijské soutěži pak 75 zlatých, 140 stříbrných a 39 bronzových medailí a také 2 čestná uznání za úspěšnou účast. V každé kategorii byl nejúspěšnější sbor ověnčen také titulem olympijský šampion. Tento titul obdržel v kategorii komorních ženských sborů také Dívčí pěvecký sbor SpgŠ z Kroměříže. Ostatní olympijští šampióni přijeli do Číny z Rakouska (Voices Unlimited – M. Guttmann), Chorvatska (HKUD Željezničar – M. a V. Robinić a Ð. Horvatović), Velké Británie (Cantamus Girls' Choir – P. Cook), Maďarska (Mužský sbor Bély Bartóka – T. Lakner; Kodály Iskola Aurin Leánykara – L. Duránik), Indonésie (dvojnásobný šampion Elfa's Singers – E. Secioria a P. H. Yoedianto), Litvy (Dětský sbor KIVI – D. Aukseliene), Lotyšska (trojnásobný šampion Jauniešu Koris KAMĒR – M. Sirmais), Nového Zélandu (New Zealand Secondary Students' Choir – E. Bradley), Norska (Den Norske Studentersangforening – T. Caplin), Filipín (AUP Ambassadors Chorale Arts Society – R. Lijauco), Koreje (Dětský sbor Gyeong Ju YWCA – In Ju Kim; Ženský sbor Dongdaemun-Gu – Sung-Bo Yoon), Singapuru (Anderson Junior College Choir VICTORIA CHORALE Singapore – oba sbory N. Kwei) a Jižní Afriky. (Afrikaanse High School Girls Choir – H. Du Plessis). Olympijským šampionem se stal také hongkongský sbor Diocesan Boys' School Choir (Zheng Ji’en).

Čínský sbor z Hong-Kongu se raduje ze svých úspěchů. Zdroj: U. Manthe (Hansapress), INTERKULTUR Foundation

Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž se sbormistrem Janem Štěpánkem si kromě titulu olympijského šampiona z Číny odvezl také zlatou medaili z kategorie ženské komorní sbory a dvě stříbrné medaile (současná hudba a duchovní hudba). Královéhradecké Jitro pod vedením Jiřího Skopala vybojovalo tři zlaté medaile (současná hudba, duchovní hudba a folklór a capella) a jednu medaili stříbrnou (stejnohlasé sbory mládeže).

Příští sborová olympiáda se již nyní připravuje v rakouském Štýrském Hradci, kde se bude v roce 2008 konat. Vzhledem k výrazně menší vzdálenosti lze očekávat i větší účast českých pěveckých sborů, které však bohužel často od sborové olympiády i jiných sborových festivalů pořádaných pod hlavičkou Musica mundi odrazuje značná finanční nákladnost a poměrně vysoká míra jejich komercionalizace.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)