Slunný víkend na festivalu FOERSTROVY OSENICE

Na letošní, již 6. roč. tohoto festivalu UČPS přijelo do malé obce Dětenic v mikroregionu Rozhaní na pomezí Středočeského a Královéhradeckého kraje 12 pěveckých sborů, z nichž 2 byly i ze zahraničí (mužský sbor Tabor ze Slovinské republiky a ženský sbor Českého spolku ze Slovenska).



František Zumr, úterý 13. června 2006
Magazín > Sborový život

Foerstrovy Osenice

Foerstrovy Osenice

V pátek 9. 6. byla koncertem zahájena výstava obrazů hudebního skladatele J. B. Foerstra, kterou v minulém roce mohli diváci shlédnout v Českém muzeu hudby pod názvem Paleta srdce. Nyní bude tato kolekce skladatele, malíře, spisovatele a básníka trvale umístěna ve znovuotevřených prostorách Památníku Foerstrova rodu v Osenicích.

I na sobotním matiné v chrámových prostorách zněly mimo jiné skladby a sbory J. B. Foerstra v podání sopranistky Jany Heryánové Ryklové a Pražských mužských sborů, další skladby přednesly pak slovinský a slovenský sbor. Spojené chrámové sbory z Jablonce nad Nisou, Jindřichova Hradce, Horních Počernic a Pražský pěvecký sbor Smetana reprizovaly při slavnostní mši Missu in D, kterou před 60 lety složil sbormistr a hudební pedagog prof. Vladimír Doležal, dočkal se však jen jediného provedení při oslavě své osmdesátky. Jeho díla se ujal sbormistr Petr Bajer a ten tedy řídil dosud všechna provedení i na tomto festivalu.

Hlavním festivalovým programem byla přehlídka pěveckých sborů v amfiteátru před Památníkem Foerstrova rodu, bývalou Národní školou J. B. Foerstra, kde se na podiu zasazeném do zeleni zahrady vystřídali zpěváci z Mnichova Hradiště, Jičína, Semil, Trutnova, Dačic, Dolního Bousova, Sobotky, Prahy, Košic i slovinské Lokve. Ti všichni s četným publikem přijali s povděkem obdivná slova dopisu, který spolu s darem – obrazem pro Památník zaslal ředitel Národní galerie prof. Milan Knížák, děkovný dopis starosty obce Káraný (v blízkosti Nového Vestce – místa skonu J. B. Foerstra) za finanční pomoc občanů Dětenic při letošních záplavách. Nejen obdivná slova, ale i příslib podpory festivalu vyjádřil na dopoledním programu i přítomný hejtman Královéhradeckého kraje Ing. Pavel Bradík.

Večerními koncerty na zámcích Staré Hrady a Humprecht a v kostelích v Bystřici a Kosmonosích se zpěváci, obohaceni o nové zážitky a nová přátelství a kontakty, rozjížděli do svých domovů. Jejich spokojenost v kraji Foerstrů byla i dárkem pro pořádající obec Dětenice, spolupořádající obce Bystřici, Staré Hrady a města Sobotku a Kosmonosy. FOERSTROVY OSENICE jsou festivalem, který si uchoval nadšení účinkujících sdružených v Unii českých pěveckých sborů a občanů sdružených v Dobrovolném sdružení rodáků a přátel Dětenic, Osenic a Brodku od 1. roč. až do tohoto 6. plně spolupracujících. Přispívá k tomu i trvalá spolupráce s moderátorem Alfrédem Strejčkem, který dokáže svým slovem vytvořit onu tvůrčí atmosféru pro výkony všech sborů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)