Meziříčské Besedě odešel profesor Jiří Demel

Mužský pěvecký sbor Beseda z Valašského Meziříčí postihla bolestná ztráta. Ve věku 83 let zemřel 7. ledna 2006 prof. Jiří Demel, všestranná osobnost kulturního dění na Valašsku a vynikající pěvec. Sboru věnoval přes 60 let svého života, z toho významnou část jako jeho předseda.



Beseda, čtvrtek 23. února 2006
Magazín > Sborový život

Jiří Demel

Mužský pěvecký sbor Beseda

Stopu prof. Demla najdeme ve školách, kde učil, v Klubu přátel umění, v Muzejní společnosti a Masarykově knihovně, s nimiž pořádal výstavy a přednášky. Svědectví o něm vydává sbírka ex libris, množství publikací o historii a kultuře města, živá tradice Moravského festivalu poezie, u jehož zrodu stál.

Beseda těžila z jeho popularity a prestiže. Pravidelně uváděl a provázel slovem vystoupení sboru, redigoval a napsal texty všech almanachů k výročím sboru za poslední desítky let. Každoroční „Besedy o Besedě“ byly jeho dílem a dokazovaly, že jejich protagonista je nejen živou historií sboru.

Aktivně se účastnil všech regionálních festivalů mužských pěveckých sborů a v říjnu 2005 se ještě podílel na organizaci jedenáctého ročníku, který ve Valašském Meziříčí pořádala právě jeho Beseda.

V roce 2004 mu v uznání práce a zásluh udělilo Valašské Meziříčí „Cenu města“.

Rozloučení s Jiřím Demlem uspořádala Beseda a Kulturní zařízení města s pozůstalými v zámku Žerotínů 13. ledna 2006. Účastnili se ho představitelé města, osiřelých organizací, významných podniků a zástupy občanů. Zpívala Beseda, hrála hudba Polajka, recitovala paní Hana Kofránková.

Obřad se nestal panychidou. Vyzněl jako hold a dík vzácnému člověku.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)