Rakouští zpěváci nadšeni Hradcem Králové

Graz – Štýrský Hradec, po Vídni druhé největší rakouské město s čtvrt milionem obyvatel a mnoha historickými památkami je i centrem kulturního života a sídlem pěveckých sborů. Bývalý primátor Hradce Králové, ing. Oldřich Vlasák, při své návštěvě této štýrské metropole, dohodl vzájemnou návštěvu královéhradeckého pěveckého sboru Smetana a jednoho ze smíšených sborů v Grazu.



Eva Brandejsová, pondělí 28. listopadu 2005
Magazín > Sborový život

Hradec Králové - Bílá věž

Hradečtí pěvci obdivovali historické i přírodní krásy jihorakouského velkoměsta a zažili nadšené ovace po svém koncertu v zcela zaplněném nádherném sále minoritského kláštera v závěru letošního června.

V polovině října rakouští pěvci přijeli na oplátku na pozvání smíšeného sboru Smetana a jeho sbormistryně PaedDr. Dany Ludvíčkové do Hradce Králové. Členové místního sboru se na návštěvu pěveckých přátel pečlivě připravili, aby dojmy Rakušanů z exkurzí ve městě i společného koncertu byly co nejkrásnější. Podle děkovných slov i spokojených výrazů tváří hostí se jim to podařilo. Velmi se líbily památky starého města včetně Bílé věže a katedrály sv. Ducha a krásně upravené Jiráskovy sady. Město Štýrský Hradec je skvostné, jeho obyvatelé mají tedy k posuzování krás jiných měst přísná měřítka - o to více jejich chvála těšila. K umocnění pozitivních dojmů hostů přispěla i návštěva Obřího akvária a hlavně setkání s primátorem ing. Otakarem Divíškem.

Vydařený byl i společný koncert v sále Nového Adalbertina. Byla mu přítomna i pracovnice českého konzulátu v Grazu. Program zahájil sborovými scénami ze světových i českých oper a oratorií hostitelský pěvecký sbor Smetana. Sbor řídila PaedDr. Dana Ludvíčková, na klavír doprovázel doc. Michal Chrobák. Jako dárek rakouským přátelům Smetanovci s velkým úspěchem přednesli úpravu Beethovenovy Ódy na radost. Velký ohlas měl i známý sbor Židů z Verdiho opery Nabucco. Rakouským hostům se jejich vystoupení podařilo lépe než v červnu v jejich městě. Zaujali posluchače přednesem sborové klasiky. ale zejména skladbami na lidovou notu z oblasti Štýrska a úpravami současných moderních melodií. V závěru koncertu i na společném posezení po jeho skončení vyjadřovali hosté velkou spokojenost a radost z navázané umělecké spolupráce obou těles.

Zájezd rakouských hostí vyvrcholil v poslední den jejich návštěvy exkurzí do Prahy, i tam je doprovázeli obětaví členové spřáteleného hradeckého sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)