20 let Unie českých pěveckých sborů (4/7)

z almanachu vydaného v roce 1989

Ekonomická situace Unie nebyla od počátku nijak růžová. V usnesení poslední schůze Pěvecké obce české bylo rozhodnutí, že je i majetek po rozpuštění má být 15 let uchován. V případě, že vnikne obdobná organizace, má být připsán jí, nevznikne-li, přejde majetek na hl. m. Prahu.



Zbyněk Mrkos, sobota 15. října 2005
Magazín > Historie

Společný zpěv ve velké tělocvičně SOU Tábor v roce 1987.

Unie vznikla ve stanovené lhůtě, mezitím však byla měnová reforma. Dalo hodně práce získat alespoň část v převodu na novou měnu. I tak si zprvu hradili i funkcionáři cesty na porady ze svého. Finanční prostředky z členských příspěvků byly jen zlomkem potřebným pro činnost. Teprve později se podařilo získat pravidelnou dotací ministerstva kultury ČSR. Výši příspěvků stanovuje vždy sjezd UČPS jako vrcholný orgán.

Porady hlavního výboru a předsednictva (ve střídavém sledu) se konaly většinou v Praze, ale i v Brně, Hradci Králové, České Třebové a Olomouci. Vždy tak, aby doprava funkcionářů byla co nejkratší a nejlevnější. Velkou nevýhodou práce Unie bylo a je trochu i dodnes rozptýlení funkcionářů po celé republice, které omezuje jejich osobní kontakt. Výhodné však je, že hlavní výbor má větší přehled o sborovém životě v různých místech. První funkcionáři byli z míst: Praha, Brno, Ostrava, Kostelec n. Černými lesy, Příbram, Prachatice, Aš, Liberec, Most, Vysoké Mýto, Náchod, Olomouc, Znojmo, Uherský Brod, Hradec Králové, Brandýs n. Labem, Bystřice pod Perštýnem. Vždy bylo dbáno na poměrné zastoupení v oblasti.

Vrcholným orgánem podle stanov Unie je sjezd UČPS. Jeho příprava byla vždy velmi náročná, s dlouhým časovým předstihem, rozsáhlým schvalovacím řízením. Delegátům sborů i zástupcům orgánů a institucí byla vždy předložena zpráva o činnosti za uplynulé období, zpráva o hospodaření, řešeny hlavní otázky života UČPS a jmenování čestných členů Unie (což je v pravomoci pouze sjezdu), stanovení členských příspěvků na další období. Místem sjezdu byla vždy Praha.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)