Liberecký dětský sbor Severáček se vrátil z Japonska

Ze svého prvního japonského turné se v pondělí v podvečer vrátil liberecký Severáček se svými sbormistry Silvií a Petrem Pálkovými a klavíristkou Evou Dvořákovou. Třicet děvčat sboru jelo na týdenní turné do města Nagoja, hlavním bodem cesty byla účast sboru na Českém národním dnu (24.6.) v rámci světové výstavy Expo 2005 v Aichi.



Petr Pálka, čtvrtek 30. června 2005
Magazín > Sborový život

Na svých koncertech představil Severáček repertoár všech slohových období s důrazem na českou sborovou tvorbu. Pro tuto cestu si Severáček připravil též dvě japonské písně Sakura a Furusato (Domov). Koncerty v krásných sálech v Nagoji a v Togu měly u publika velký ohlas, o čemž svědčilo i několik přídavků, kterými děvčata ze Severáčku svá vystoupení zakončila. Zajímavé bylo i setkání s dětským sborem z Toga, kdy české i japonské děti společně zazpívaly úpravy lidových písní Milana Uherka Černé oči jděte spát a U Dunaja stála.

Mimořádnou událostí pro Severáček pak byla účast na zahajovacím koncertu Českého národního dne na EXPO 2005. Zde měl sbor samostatné vystoupení, později odpoledne sbor účinkoval na galakoncertu společně s orchestrem FOK (2. scéna z Janáčkovy opery Liška Bystrouška) pod taktovkou Petra Altrichtera. Na koncertu vystoupili též naši přední hudebníci - harfenistka Jana Boušková, violoncellista Jiří Bárta a klarinetistka Ludmila Peterková. Českými a moravskými lidovými písněmi Severáček uvítal i premiéra České republiky pana Jiřího Paroubka.

Vedle uměleckých úspěchů děti Severáčku navštívily centrum města Nagoji (šintoistický a budhistický chrám, vyhlídkovou věž a další místa) i výstavu Expo 2005.

Liberecký Severáček se v zemi vycházejícího slunce představil poprvé ve své pětačtyřicetileté historii. Pro všechny zpěváky i jejich dirigenty to byla mimořádná umělecká i lidská zkušenost.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)