45. výročí Pardubického dětského sboru IUVENTUS CANTANS

V roce 2005 oslavuje Pardubický dětský sbor IUVENTUS CANTANS 45. výročí od svého založení v roce 1960. Za tímto účelem zakladatel a současný dirigent doc. Ing. Vlastislav Novák vypracoval projekt koncertů všech oddělení sboru v průběhu celého roku 2005 a dvou setkání bývalých absolventů sboru za celých 45 let, který vyvrcholí 20. ročníkem Mezinárodního festivalu dětských a mládežnických sborů ve dnech 4. - 6. listopadu 2005 v Pardubicích.



Vlastislav Novák, úterý 3. května 2005
Magazín > Sborový život

Vedle pěti koncertů od začátku roku proběhlo ve dnech 18. až 20. března první setkání absolventů. V jeho rámci proběhly dva koncerty a společný nácvik a opakování vybraných skladeb, které sbor zpíval v předchozích 45 letech.

První koncert proběhl v sobotu 19. března jako tradiční Jarní koncert v Sukově síni Domu hudby, kde se představila všechna přípravná oddělení: ZVONEČEK (děti předškolního věku), SLUNÍČKO, STUDÁNKA, PÍSNIČKA a Koncertní sbor IUVENTUS CANTANS. Všechna oddělení předvedla většinou premiéry skladeb, které nacvičila od začátku sezóny 2004/05. Koncert vyvrcholil setkáním více jak stovky bývalých členů, kteří se sjeli z celé republiky, se současnými členy i bývalými dirigenty, asistenty a žáky uměleckého vedoucího, včetně spolupracovníků z řad rodičů, kteří se v průběhu oněch 45 let podíleli na organizaci a managementu sboru.

Druhý koncert - matiné v neděli dopoledne v Sukově síni DH byl přehlídkou 35 zvolených skladeb samotnými účastníky.

U dirigentského pultu se vystřídal nejbližší spolupravníci uměleckého šéfa Vlastislava Nováka, kteří dnes působí jako profesinálové v hudební sféře u nás i v zahraničí: Jaroslav Brych - umělecký šéf Filharmonického sboru Praha, Petr Pálka - dirigent SEVERÁČKU a pěveckého sboru JEŠTĚD v Liberci, Luboš Krtička - dirigent a jazzman, působící v Praze, Ladislav Jánek - dirigent RUBEŠÁČKU a pěveckého sboru RUBEŠ ve Skutči, Zdeněk Kudrnka - dirigent sborů SIGNUM a SLAVOJ v Chrudimi, ANIMAL SINGERS, Litomyšlského dětskéh sboru a pěveckého sboru VLASTIMIL v Litomyšli, Jiří Kožnar - dirigent Vysokoškolskéhu uměleckého sboru Pardubice, Petr Hostinský - zástupce uměleckého šéfa, varhaník a dirigent sboru REBELCANTO Pardubice a dva první spolupracovníci - dirigenti - Mgr. Miloslav Stříteský (profesor Konzervatoře Pardubice) a PhDr. Bohuslav Vítek (hudební redaktor Českého rozhlasu - stanice Vltava Praha).

Oba koncerty měly překrásnou atmosféru.

Ke zdárnému průběhu celého "Jarního koncertu" přispěl zejména Jiří Ševčík, který je je stálým excelentním moderátorem našeho sboru. Jeho osobní vzpomínky na působení ve sboru, jakožto asistenta uměleckého šéfa, byly ozdobou celého koncertu. Jiří Ševčík dnes působí jako "PR manager" řady osobností v hudební oblasti a sólový zpěvák orchestru Felixe Slováčka.

Absolventi a další dirigenti, kteří sborem prošli -Lukáš Černý, (dnes působící jako dirigent v Kalifornii v USA), Leoš Čepický (primárius Wihanova kvarteta), Jiří Tlučhoř, (redaktor a kritik Práva Praha) a Vilém Valkoun (dirigent pěveckého sboru "JANÁČEK" v Jablonci, pedagog Technické university v Liberci a vynikající klavírista, vyhledávaný našimi předními sbory na zahraniční zájezdy) se jistě rádi sejdou v sobotu 17. září 2005, aby dokončili přehlídku nejúspěšnějších skladeb a hlavně, aby si vzájemně vyměnili své radosti a starosti i zkušenosti.

Na doporučení všech účastníků bude mít zářijový koncert poněkud jiný průběh. Aby si mohli všichni zazpívat "ty svoje pecky" za dobu působení ve sboru, bude přehlídkový koncert rozdělen do generačních bloků dle repertoáru, který se v té jejich éře zpíval. Myslím si, že tak lépe uspokojíme všechny,

Pro současné členy Pardubického dětského sboru byl celý sjezd výbornou školou a poučením toho, jak náš sbor může obohatit jejich mládí a co jim sbor může poskytnout do života. A to je asi také smysl a poslání těchto setkání!

Ať se tedy druhá část sjezdového klání 17. září 2005 povede stejně dobře, jako ta březnová!!!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)