Smíšeňák má stříbro!

Mládežnický pěvecký sbor na ZŠ Karla Dvořáčka se zúčastnil zahraničního festivalu a získal stříbrné pásmo.



Karla Macurová, středa 19. července 2023
Magazín > Sborový život

Sbor

ZŠ K. Dvořáčka / archiv ZŠ

Cože je to ten „smíšeňák“? No přece Mládežnický pěvecký sbor za ZŠ Karla Dvořáčka – tak familiérně mu tam říkají jeho členové, žáci z hudebních tříd 8. A a 9. A .

A co teda to stříbro?

Tak to raději vezmeme od začátku. V pátek a v sobotu 9. – 10. 6. se tento sbor zúčastnil mezinárodního soutěžního festivalu v Bratislavě. V pátek si děti ozkoušely slovenské publikum na večerním koncertě v kostele Klarisek. To hlavní je čekalo v sobotu – soutěžní vystoupení ve slavnostní síni Primaciálního paláce. Pod vedením pana Jaromíra Vrlíka a za klavírního doprovodu pana Aleše Bíny předvedli naši mládežníci, co se za celou dobu ve škole Karla Dvořáčka naučili.

Podali opravdu skvělý výkon a ve velké konkurenci sborů z celé Evropy (Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Finsko i Česká republika) získali nádherné stříbrné pásmo. Všem zpěvákům a samozřejmě i panu Vrlíkovi a Bínovi blahopřejeme a děkujeme za reprezentaci školy i města.

Velké poděkování patří také městu Orlová za finanční podporu této mezinárodní akce. Těšíme se na jejich další úspěchy.

Základní škola Karla Dvořáčka je jednou z mála v České republice, která má rozšířenou hudební výchovu. Děti se nejen učí hrát na hudební nástroje, ale především se věnují zpěvu. Na škole je hned několik pěveckých sborů. Například tohle jsou děti z druhé a třetí třídy.

“Dělají se u nás do 1. třídy takové v uvozovkách přijímačky, jakoby. Jsou to takové talentové zkoušky, kdy u dětí zkusíme, jak jim jde rytmus, jak jim jde melodie, ale rozhodně nejdůležitější je zájem. Zájem nejenom dětí, ale hlavně rodičů, protože ti je musí v tom podporovat,” řekla učitelka Karla Macurová.

“Mě na tom baví, že se tady můžu učit různé písničky a tak,” řekla školačka.

“Mě nejvíc baví, že můžu mít vysoký i hrubý hlas, a že se můžu naučit hodně písniček,” doplnil její spolužák.

“Nejvíc mě tady baví, když paní učitelka hraje a my ji doprovázíme zpěvem,” dodala další žákyně.

Úspěchy zaznamenává celá škola. Například děti z pěveckého sboru Sluníčko se nedávno zúčastnily mezinárodní soutěže.

“Dětský pěvecký sbor Sluníčko tvoří žáci 4. a 5. třídy. Jsou to děti, které chodí do pěveckého sboru od 1. třídy, takže už někteří čtvrtým pátým rokem pracují, takže už můžeme zpívat i dvojhlasé písně, ne jenom jednohlasé. Velmi často se doprovázíme sami na flétničky, jak jste slyšeli v písni Beskyde, Beskyde. No a protože už jsme takoví matadoři na 1. stupni, tak jsme si letos dovolili vyjet na vánoční soutěž do Prahy, na mezinárodní soutěž. Musím říct, že jsme byli jediný sbor z České republiky, získali jsme stříbro,” uvedla učitelka Pavla Bjalončíková.

Pěvecké sbory jsou oblíbené i na druhém stupni. Škola se však věnuje i dětem předškolního věku. V mateřské škole K. Dvořáčka vznikl sbor zpěváček. Výuka probíhá každé pondělí v hudební učebně základní školy.

“Děti už chodí vlastně od tří let tady do Zpěvačka, jinak vlastně do předškolního věku. Děti jsou nadšené a moc jim tady líbí,” dodala asistentka pedagoga na MŠ K. Dvořáčka Nikola Hamplová.

Učitelé mají radost z toho, že některé děti, které prošly školou se v dospělosti uplatnily v muzikálech, nebo hrají v různých orchestrech. A koníček se jim stal nakonec povoláním.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)