Moraviachor oslavil své 10. výročí vítězstvím

Pěvecký sbor Moraviachor se ve dnech 25. – 28. května 2023 zúčastnil mezinárodní soutěže pěveckých sborů v chorvatském Zadaru a stal se absolutním vítězem.



Lukáš Marek, pátek 16. června 2023
Magazín > Sborový život

Moraviachor

archiv sboru / archiv sboru

Dne 25. května dorazil Moraviachor do slunného Zadaru, kde probíhala mezinárodní soutěž pěveckých sborů. Jelikož je to sbor ojedinělý, scházející se 4x až 6x ročně na víkendových soustředěních a zpívá v něm okolo 50 zpěváků a zpěvaček ze všech koutů republiky, následovaly ještě menší přípravy. Večer sboristé navštívili slavnostní zahájení, kde vystoupil dívčí pěvecký sbor Vocal ensemble Brevis z Osijeku. Následující dva dny sbor strávil při soutěžním klání.

Těleso soutěžilo ve dvou kategoriích – ženské sbory pod vedením Terezy Surovíkové a smíšené sbory pod vedením Josefa Surovíka. V obou kategoriích získal sbor nejen 1. cenu, ale také zlatý kříž abatyše Čiky za vítězství v dané kategorii. Smíšený sbor dále získal zvláštní ocenění za interpretaci skladby Jesu dulcis memoria španělského renesančního skladatele Toma Luise de Victoria a vysloužil si také postup do soutěže o Grand Prix. V tomto klání získal Grand Prix města Zadaru a stal se tak absolutním vítězem celé soutěže.

Tímto výčtem všech ocenění si sbor nadělil svůj pomyslný dárek k 10. jubileu. Velké díky patří sbormistrům, kteří se zpěváky během víkendových setkání program nacvičili.

Své desetileté působení sbor oslaví v sobotu 17. června 2023 výročním koncertem, který se uskuteční v kostele sv. Josefa – Don Bosco, v Ostravě v 19 hodin. Jako host vystoupí ženský pěvecký sbor Canticum pod vedením Jurije Galatenka. Srdečně zveme všechny příznivce, bývalé členy a přátelé sborového zpěvu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)