Vysokoškolský umělecký soubor a Symfonický orchestr Boskovice na dušič

Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice se vrací do severních Čech. Tato parta zpěváků a muzikantů se zde naposledy představila v květnu letošního roku. VUS s úspěchem absolvoval několik benefičních a výchovných koncertů, aby podpořil Evropské výtvarné centrum Sněženka ve Smržovce. V Městském divadle Jablonec nad Nisou vystoupilo 8. května několik dětských pěveckých sborů a jako host pardubický VUS. Ten se kromě rozdávání svého umění zapojil do finanční pomoci centru a přispěl významnou částkou i z dalších koncertů, které absolvoval na Liberecku.



VUS Pardubice, středa 26. listopadu 2003
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Další koncertní kroky sboru vedly na jižní Moravu. Ve Svitavách, Boskovicích a Křtinách uvedl Cherubiniho Requiem c moll. Dirigent Jiří Kožnar svůj sbor na tento projekt poctivě připravoval: „Je to velkolepá oratorní skladba, která vyžaduje spolupráci velkého symfonického orchestru. Premiéru jsme absolvovali s Komorní filharmonií Pardubice řízenou Leošem Svárovským, moravské turné pak s Boskovickým symfonickým orchestrem za řízení dirigenta Ondřeje Tajovského. Requiem je zvláštní třeba i v tom, že veškerá tíha pěveckého vyjádření leží na sboru. Sólisté, s nimiž se setkáváme ve většině skladeb oratorního typu, zde chybějí. Vypadá to, že se Cherubini napevno usadil v našem repertoáru.“ prozradil dirigent.

Requiem, tedy mše za zemřelé, z pera italského skladatele Luigi Cherubiniho zazní v pátek 31. října v Lidových sadech v 19:30 hodin u příležitosti svátku Památky zesnulých.

Symfonický orchestr města Boskovice obsazený z velké části studenty JAMU povede Ondřej Tajovský,. průvodního slova se ujme Petra Polzerová, moderátorka Českého rozhlasu.

Koncert bude rozdělený na dvě části. V první z nich se obě tělesa prezentují samostatně, ve druhé se budou snažit zaujmout diváky starobylým a zvukově velkorysým requiem. Moderátorka vstupuje do děje recitací volného, zveršovaného překladu jednotlivých částí requiem. Organizaci koncertu připravuje Milan Linhart, zpěvák a člen Vysokoškolského uměleckého souboru Pardubice. „V sobotu budeme vystupovat se stejným programem v děkanském chrámu Nejsvětějšího Srdce Páně v Jablonci nad Nisou a v neděli v Semilech v kostele sv. Petra a Pavla. a oba kostely budou vytápěny." sdělil Milan Linhart. „Shánět finance pro nekomerční hudbu není jednoduché. V Liberci máme koncert téměř celý ve vlastní režii a protože nás některé nadace odmítli podpořit, obrátili jsme se i na vlastní města - Pardubice a Boskovice, která na tento projekt finančně přispěla“. Kulturní a společenské centrum Lidové sady přispělo bezplatným pronájmem sálu a velkou propagací ve svých programech. Nejvíce se však na podpoře podílí Liberecký kraj a částečně Statutární město Liberec. „Původní záměr byl v Liberci uspořádat benefici opět pro EVC Sněženka ve Smržovce, nesehnali jsme však finance na pokrytí nákladů a abychom je snížili, budeme bydlet za režijní cenu na faře v Jablonci nad Nisou, kde není ani potřebný počet lůžek. Na Sněženku však nezapomeneme a chceme liberecké obecenstvo s tímto zařízením alespoň seznámit"


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)