Tisíce světel rozsvítím: Koncert k poctě Jana Palacha

V rámci Palachova týdne se v úterý 22. ledna ve Dvořákově síni pražského Rudolfina uskuteční koncert, na němž mimojiné zazní triptych Poselství skladatele Jana Hanuše.



redakce s využitím propagačního textu FF UK, středa 16. ledna 2019
Magazín > Sborový život

Pozvánka na koncert Tisíce světel rozsvítím

FF UK / Nadace F. A. Urbánka

Výjimečný čin Jana Palacha, ke kterému se dvacetiletý student Filozofické fakulty UK odhodlal 16. ledna 1969, se stal a stále stává inspirací pro řadu činů dalších. V roce 1969 stranou nezůstali ani čeští skladatelé a v té době tak vznikla řada písní, komorních i vokálně-instrumentálních děl, které na Palachovu smrt a její společenské i politické okolnosti reagovala. I tato díla se tak dostala do víru událostí, která přelom 60. a 70. léta v tehdejším Československu charakterizují. Nejinak tomu bylo i s vokálním triptychem Poselství, dílem pozoruhodného českého skladatele Jana Hanuše a básníka Kamila Bednáře.

Jan Hanuš psal Poselství od dubna do srpna 1969 a dílo se navzdory postupující “normalizaci” dočkalo i své premiéry: poprvé – a doposud naposledy – bylo provedeno symbolicky téměř přesně rok po Palachově pohřbu, dne 26. ledna 1970 v Rudolfinu (tehdy zvaném Dům umělců). Na tomto koncertě vznikla nahrávka díla, která byla uložena v archivu Československého rozhlasu. A odtud pak byla – nepříliš překvapivě vzhledem k obecně známému vývoji událostí – v následujících letech smazána. Od té doby Poselství nezaznělo ani jednou.

Blížící se výročí 50 let od lednových událostí 1969 nabízí jedinečnou možnost toto osobní “svědectví o smrti Jana Palacha”, jak zní podtitul Hanušova díla, znovu připomenout. Znovu - a vlastně poprvé: Vzhledem k politické situaci na začátku roku 1970 došlo k provedení Poselství jen za cenu zamlčení explicitních odkazů na Palachovo jméno, které se v textové předloze objevují.

Chystané provedení – na stejném místě jako v roce 1970 – tak bude vlastně premiérou původně zamýšleného díla. A zároveň výzvou pro nás všechny znovu si připomenout nadčasový Janův odkaz zformulovaný jím samotným pár hodin před smrtí: “člověk by měl bojovat proti tomu zlu, na který právě stačí”. Každý ve svém životě, svými prostředky a ve shodě se svým svědomím.

Slavnostní koncert uspořádají v rámci Palachova týdne Pedagogická a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci se spolkem Agora a Studentskou radou Filozofické fakulty UK. Na programu koncertu, na němž vystoupí Schola Gregoriana Pragensis, Pěvecký sbor PedF UK, Bohemiachor a studenti Pražské konzervatoře a Konzervatoře Jaroslava Ježka, jsou mimo jiné dále také skladby Petra Ebena, Alfreda Schnittkeho či Antonína Dvořáka.

Vstupenky lze zakoupit v síti Ticketon.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)