Hledá se dirigent pro Vachův sbor moravských učitelek

Vachův sbor moravských učitelek hledá nového sbormistra – následovníka takových zvučných jmen jako je Ferdinand Vach, Břetislav Bakala, Zbyněk Mrkos, Alois Veselý či Petr Řezníček. Od nového sbormistra soubor očekává, že obohatí sbor o nové dovednosti a rozšíří jeho repertoár o nové hudební formy.



Miluše Bočková, neděle 1. července 2018
Magazín > Sborový život

Vachův sbor Moravských učitelk a dirigent Jiří Najvar, soutěž Mundi Cantant Olomouc

VSMU / archiv sboru

VSMU je amatérský ženský pěvecký sbor s dlouholetou tradicí – v loňském roce oslavil 105 let. Zakladatelem sboru, jak již název napovídá, je legendární osobnost sborového umění prof. Ferdinand Vach. V čele souboru dále stanul Břetislav Bakala (1936-1958), působili zde Zbyněk Mrkos (1958-1961), Alois Veselý (1961-1987), Jan Řezníček (1987-1993) a mnoho dalších. Současný dirigent MgA. Jiří Najvar bohužel z časových a pracovních důvodů od sboru odchází, a tak hledáme nového sbormistra s nástupem září až konec října 2018.

Sboru je vlastní hluboká tradice interpretace děl B. Smetany, L. Janáčka a dalších českých skladatelů tzv. „národní školy“. Repertoár je také zaměřen na oblast duchovní hudby renesance a baroka s důrazem na polyfonní formy a doplněn dalšími novějšími až moderními díly. Své interpretační kvality toto amatérské těleso potvrdilo v červnu 2018 na soutěži Mundi Cantant v Olomouci, kde vybojovalo 2 medaile - stříbrnou v kategorii Dospělé sbory a zlatou za přednes duchovních skladeb.

VSMU již dávno není tvořen jen učitelkami. Jedná se o kolektiv cca 25 dívek a žen různých profesí, který se schází na zkouškách v Brně každý čtvrtek. Od osobnosti nového dirigenta ženy očekávají, že naváže na práci svých předchůdců, ale zároveň obohatí sbor o nové dovednosti a rozšíří jeho repertoár o nové hudební formy. Za samozřejmé pokládáme pozitivní přístup a plné nasazení při práci se sborem a to samé může nový sbormistr očekávat i od nás.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)