Sucho zkomplikovalo plány pěveckému sboru Iuventus, gaude!

Nečekané komplikace zasáhly do snah jabloneckého dětského pěveckého sboru Iuventus, gaude! vystupovat na olympiádě sborového zpěvu v Pretorii v Jihoafrické republice. Ještě na začátku roku to vypadalo, že šedesátihlavému sboru bude na vše potřebné stačit 2,5 milionu korun. Dnes je to ale o 800 tisíc korun více. Důvod? Nebývalé sucho.



Jan Sedlák / TZ, čtvrtek 14. června 2018
Magazín > Zprávičky

Budyšínské jaro 2018

Iuventus, gaude! / archiv sboru

Jihoafrická republika totiž vyhlásila na celém svém území stav přírodní katastrofy. Mimořádné sucho sužuje zejména Kapské Město, kde hrozí přerušení dodávek pitné vody. Od začátku února tam platí limit 50 litrů pro denní spotřebu vody na osobu.

Sbor chce po olympiádě vyrazit na turné po JAR, kdy se účastníci měli ubytovávat u členů místních sborů. Nyní ovšem musí shánět komerční ubytování v hotelích, což cenu výrazně navýšilo. „Původně jsme měli nasmlouvané ubytování u lidí z pěveckých sborů, které jsme hostili v České republice. To ale padlo,“ uvedl sbormistr ZUŠ Jablonec Tomáš Pospíšil, který Iuventus, gaude! vede.

Sbor, který má do JAR odletět 8. července, začal shánět peníze na cestu už na konci loňského léta. „Zapojili se hlavně rodiče. Obcházeli jsme firmy po celém kraji, oslovili jsme jablonecký magistrát i krajský úřad. Byli jsme úspěšní a všem děkujeme, ale potřebujeme ještě více,“ vysvětlil Tomáš Pospíšil.

Sbor proto znovu osloví firmy v kraji. „Děti s rodiči vyjdou po partách i do ulic Jablonce a navštíví firmy a prodejny se žádostí o podporu. O navýšení pomoci požádáme i magistrát,“ doplnil sbormistr. Do konce května musí sbor vědět, jak na tom s financemi je. Pak by měl vzniknout podrobný program pobytu v Jihoafrické republice.

Jako netradiční poděkování svým mecenášům a podporovatelům natočili členové sboru IG nový videoklip, skladu Johna Ruttera A Gaelic Blessing si můžete poslechnout na Youtube.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)