60 let "na scéně" oslavil liberecký Severáček velkolepým koncertem

Mezinárodně oceňovaný pěvecký sbor Severáček slaví 60 let od svého založení sbormistry Jiřinou a Milanem Uherkovými. Na jevišti libereckého Šaldova divadla proto zazpívali současní členové dětského sboru společně s těmi bývalými, dnes už dospělými.



redakce / TZ, pondělí 28. května 2018
Magazín > Sborový život

Vystoupení Severáčku

Karel Kašák / archiv Severáčku

Krásné dětské hlasy, vysoká umělecká úroveň a především úsměv a radost ze zpěvu – tím vším už více jak padesát let obdarovává své posluchače doma i za hranicemi SEVERÁČEK, liberecký dětský sbor ZUŠ.

Od svého založení v roce 1958 manželi Jiřinou a Milanem Uherkovými představuje Severáček velkou „sborovou rodinu“ – ve čtyřech přípravných odděleních a koncertním sboru nyní zpívá na dvě stě padesát děvčat a chlapců od čtyř do osmnácti let.

Za šest desítiletí trvání prokázal Severáček své mimořádné kvality mnohými vítězstvími v domácích i zahraničních soutěžích mimo jiné 4x ve španělském Cantonigros, v estonském Pärnu, 2x v řecké Preveze a na Rhodosu, 2x na britském ostrově Jersey, 5x v belgickém Neerpeltu, ve francouzském Nantes a Tours, v italském Arezzu, ve slovinském Celju, ve švýcarském Winterthuru, 3x v Praze, nejnověji 3x v Bratislavě (celkem přes 30 prvenství).

Nadšené ovace publika provázely Severáček na třech kontinentech – ve dvaceti zemích Evropy, v Sýrii a Jordánsku, v USA, Kanadě, Jižní Koreji a také v Japonsku, kde sbor reprezentoval Českou republiku na Světové výstavě EXPO 2005. Severáček bývá též hostem Pražského jara – naposledy vystoupil se samostatným recitálem v r. 2013 – i dalších mezinárodních hudebních festivalů (např. Basilej, Paříž, Toronto, Bělehrad, Athény, Barcelona, Brno).

Severáček pravidelně natáčí pro rozhlas a televizi, na svém kontě má několik gramofonových desek a osm samostatných CD. Významná je jeho spolupráce s našimi předními orchestry, dirigenty i operními scénami (především s Divadlem F.X.Šaldy v Liberci).

V repertoáru sboru najdeme skladby všech slohových období od středověké hudby po současné, často experimentující sborové kompozice. Výrazný podíl tvoří úpravy lidových písní zpívaných převážně v originálním jazyce.

Léta prožitá v Severáčku poznamenala všechny jeho generace. Vedle stovek hudebních pedagogů je mezi bývalými členy také mnoho profesionálních hudebníků a pěvců, operní sólisty je možné slyšet nejen na našich předních operních scénách, ale též v Mnichově, Drážďanech nebo v Paříži.

Sbormistryní a uměleckou šéfkou Severáčku je Mgr. Silvie Pálková, absolventka Pardubické konzervatoře a Univerzity Hradec Králové. Je často zvána do porot našich a mezinárodních soutěží (Llangollen, Cantonigros ad.), organizuje sborové přehlídky a semináře, působí též jako sbormistryně smíšeného pěveckého sboru Ještěd a sólová zpěvačka.

Na konci května se chystá sbor na týdenní turné do Francie a na podzim vyjede 30 dětí na deset dnů do Jižní Koreje. V této asijské zemi byl sbor už před dvěma lety a místní nadchl. "Měli jsme tam nádherné turné, ovace ve stoje," zavzpomínala sbormistryně Pálková. Sbor letos po pěti letech také vydá nové CD. "Pracovní název je Severáček on tour. Měly by na něm být skladby, které publikum miluje v zahraničí," uvedla Pálková. Za velkou událost považuje sbormistryně společný předvánoční koncert v pražském Rudolfinu s Českou filharmonií.

Atmosféru velkolepého narozeninového koncertu můžete načerpat i na videu na stránkách Českého rozhlasu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)