Pražská Rolnička uspěla na soutěži v Neerpeltu

Koncertní turné do Francie a Belgie spojil DPS Rolnička s účastí na prestižní neerpelské mezinárodní soutěži. Sbor sklidil aplaus třeba za hru na hrábě v lidovce Okolo Bludova. Mužský sbor zazpíval mj. Sanctus předního českého skladatele Zdeňka Lukáše, který by letos oslavil své 90. narozeniny.



Hana Virglerová, úterý 8. května 2018
Magazín > Zprávičky

DPS Rolnička Praha na festivalu v Neerpeltu

Rolnička Praha / archiv sboru

Koncem dubna vyjel dětský pěvecký sbor Rolnička Praha na koncertní turné do Francie a do Belgie, s účastí na soutěži v Neepeltu. Starší kluci vytvořili komorní „mužský sbor“ a sklidili velký aplaus s populární písní Ramaya a se svou hrou na hrábě v lidovce Okolo Bludova. Zazpívali si také v několika dalších skladbách, jako např. Sanctus Z. Lukáše a v pásmu českých lidových písní. Soprány a alty z Rolničky nacvičily na soutěž 2 části ze Špalíčku B. Martinů – Hra na královnu a Vynášení smrti, Prsten A. Dvořáka, českou lidovou Dybych byla vtáčkem a Psalmus 8 P. Ebena. Samozřejmě také povinnou skladbu O be joyful belgického skladatele M. Slootmaekerse.

Přípravy turné zpestřil náš klavírista, který si před zájezdem zlomil ruku. V Praze je samozřejmě klavíristů hodně, ale žádný dobrý klavírista nemá uprostřed sezóny týden volno. Dva klavírní doprovody tak zahrála členka sboru Mona Othmanová, několik skladeb bylo a capella a program jsme doplnili pásmem českých lidových písní s doprovodem dudácké kapely, složené ze sbormistra a členů sboru.

Belgickou část turné zachránila paní Jitka Nešverová ze sboru Radost-Praha, která přijela za námi na poslední 3 dny rovnou do Bruselu. Hlavním cílem byla mezinárodní soutěž v Neerpeltu. Rolnička (tč. s věkovým průměrem asi 14,5 let) získala v kategorii B (SSAA do 25 let) 1. cenu cum laude!

Samozřejmě jsme také viděli mnoho zajímavého i poučného: děti nejen vyšlapaly na Eifellovku, ale prohlédli si také galerii v Louvru, zámek ve Versailles, prošli centrum Paříže i Bruselu a díky dešti si v Bruselu prohlédli i velmi pěkné muzeum hudebních nástrojů, nakonec s velkým zájmem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)