Pražský filharmonický sbor má za sebou úspěšné turné v Rusku

PFS se v Rusku představil téměř po třiceti letech. Ve druhé polovině února tam vystoupil na třech významných koncertech – s Petrohradskou filharmonií pod taktovkou Nikolaje Alexejeva, na samostatném sborovém koncertě v sále Mariinského divadla a na závěrečném koncertě s Velkým symfonickým orchestrem P. I. Čajkovského pod taktovkou Vladimira Fedosejeva.



TZ, neděle 1. dubna 2018
Magazín > Sborový život

Pražský filharmonický sbor

archiv sboru / PFS

Sbor si odvezl domů pozvání na další dvě vystoupení: už letos v říjnu se představí v moskevském Domu hudby v Janáčkově Glagolské mši a v lednu 2020 na stejném místě při samostatném koncertu v rámci Moskevského vánočního festivalu.

Vedle úspěchů na podiu obdržel PFS další prestižní mezinárodní ocenění za dvě nahrávky, které pořídil společně s Českou filharmonii: za kantátu Stabat mater Antonína Dvořáka vydanou prestižním labelem Decca Classics v květnu 2017 a za nahrávku Eposu o Gilgamešovi Bohuslava Martinů, která vyšla v Supraphonuv říjnu 2017.

Nahrávku Stabat mater, která vznikla jako jedna z posledních pod taktovkou šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, ocenil v prosinci 2017 významný francouzský odborný časopis Diapasonjako nejlepší nahrávku roku v kategorii „duchovní hudba“ cenou Diapason d´or de l´année. O působení PFS se recenzent Diapasonu Nicolas Derny vyjádřil: „Jiří Bělohlávek hledá dokonalou sounáležitost mezi sborem složeným z individualit a jednotlivými sólisty.“ Dalším úspěchem nahrávky Stabat mater je ocenění „The Choice of Arte“ od francouzsko-německé televizní stanice zaměřené na evropské umělecké a dokumentární pořady.

Časopis Diapason ocenil ve své recenzní rubrice také další album, na kterém se podílel Pražský filharmonický sbor pod vedením hlavního sbormistra Lukáše Vasilka. Nahrávka Eposu o Gilgamešovi dirigovaná Manfredem Honeckem získala v únorovém vydání prestižního francouzského měsíčníku nejvyšší měsíční ocenění Diapason d´or – Zlatou ladičku. Vedle tohoto významného ocenění sklidilo album ještě několik dalších uznání ve Velké Británii: Disc of the Week – BBC Radio 3 (2017), Sunday Times – Album of the Week (2017) a Sunday Times – Album of the Year (2017).

Hlavní sbormistr Pražského filharmonického sboru Lukáš Vasilekk těmto oceněním řekl: „Jsem rád, že naše nedávné nahrávací projekty mají v zahraničí tak velký ohlas – je to krásná odměna za energii, kterou jsme vložili do realizace obou nahrávek. Vážím si toho, že na obou CD účinkujeme po boku České filharmonie a pod vedením dirigentských mistrů Jiřího Bělohlávka a Manfreda Honecka. Těším se, že v takové velkolepé propagaci české hudby budeme pokračovat i v budoucnu.“

Ocenění obou nahrávek potěšilo i generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka: „Pražský filharmonický sbor je vysoce profesionální a mimořádně kvalitní soubor, s kterým spolupracujeme často a rádi. Nejinak tomu bylo i v případě Stabat mater a Eposu o Gilgamešovi. I proto si tolik vážím prestižních ocenění obou společných nahrávek a těším se na další zajímavé projekty.“

Spolupráce s předním světovým vydavatelstvím Decca Classicspatří mezi významné a dlouhodobé projekty Pražského filharmonického sboru. V přípravě jsou tři nové nahrávky České filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod značkou tohoto světoznámého labelu: Te Deum a Requiem Antonína Dvořáka a Symfonie č. 2 Gustava Mahlera.

Vzájemnou úspěšnou spolupráci ocenil i generální ředitel Decca Classics & Mercury Classics Dr. Alex Buhr: „Velice nás těší, že naše nahrávka Dvořákovy Stabat mater v hudebním nastudování zesnulého dirigenta Jiřího Bělohlávka vzbudila tak pozitivní celosvětový ohlas. Naše plodná spolupráce s Českou filharmonií a Pražským filharmonickým sborem, jejímž ústředním motivem jsou návraty k mistrovským dílům českého repertoáru, přinesla již několik vynikajících nahrávek, přičemž zejména Stabat mater zůstane na řadu let stálicí katalogu firmy Decca.“

Pražský filharmonický sbor natočil za svoji historii více než 100 titulů pro řadu světových firem. K nejbližším zahraničním aktivitám patří série koncertů v Izraeli s Izraelskou filharmonií pod taktovkou předního italského dirigenta Gianandrey Nosedy či účinkování v rámci 41. ročníku Drážďanského hudebního festivalu, na kterém vystoupí PFS společně s Mnichovskou filharmonií. V České republice to budou vystoupení na hudebních festivalech Pražské jaro a Smetanova Litomyšl.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)