Ženské sborové studio Praha zahájilo svou koncertní činnost

Pod vedením sbormistra Jana Franka a hlasové poradkyně Renaty Jandové zahájilo v prosinci letošního roku svou koncertní činnost nové pražské komorní sborové uskupení – Ženské sborové studio Praha. Tvoří je 24 zkušených zpěvaček Ženského pěveckého sboru Iuventus paedagogica, který k 1. září 2017 ukončil svou padesátiletou úspěšnou uměleckou činnost.



Jiří Kolář, pondělí 22. ledna 2018
Magazín > Zprávičky

Členky bývalého Iuventus paedagogica nyní zpívají v Ženském sborovém studiu Praha

archiv sboru / Iuventus Paedagogica

Ženské sborové studio Praha se představilo posluchačům ve dvou vánočních koncertních vystoupeních – v rámci Vánočního koncertu pro Nadaci Klíček v Chrámu Panny Marie Sněžné na Jungmannově nám. (13. 12.) a v samostatném předvánočním koncertu s názvem „Pacholátku malému“ (podle úvodní skladby J. Linhy) v Husitském kostele ve Farského ul. v Praze – Holešovicích (14. 12). V programu zazněla ve spolupráci s flétnistkou Magdalenou Bílkovou Tůmovou a klavíristkou Simonou Zpěvákovou jak díla osvědčených vánočních autorů A. Cmírala, J. Vodrážky a A. Steckera, tak skladby domácích i světových autorů různých stylových období W. A. Mozarta, J. Myslivečka, L. Delibesa, H. Hammarströma nebo P. Ebena. V průvodním textu k programu druhého z předvánočních koncertních vystoupení uvádí jedna z členek nového sboru Zoja Dvořáková:

Když byla po 50 letech naplněných tvůrčí prací na nastudovávání hudebních děl rozmanitých žánrů, radostnou spoluprací s mnoha hudebními skladateli a také úspěchy v celé řadě mezinárodních hudebních soutěží, činnost ženského pěveckého sboru IUVENTUS PAEDAGOGICA ukončena, nebylo to proto, že bychom již nechtěly zpívat.

A protože život je krásný tím, že se lidé potkávají, i my zde se setkáváme vlastně proto, že k takovému zajímavému setkání, které restartovalo našeho hudebního koníčka, došlo …

Mgr. Jan FRANK (1958) je osobnost s takovým renesančně širším záběrem zájmů. Studoval celkem prozaický obor - chemii, než si jeho výrazného hudebního talentu všiml Ilja Hurník a přetáhl jej od přírodních věd na konzervatoř; následovala AMU a JAMU … a hudba se stala tím, čemu se Jan Frank, který je vynikajícím varhaníkem, hudebním skladatelem a také dirigentem, věnuje celým srdcem a na „plný úvazek“.

Před nás se před několika málo týdny postavil jako sbormistr. Za velmi komplikovaných podmínek, kdy jsme neměli ani vlastní zkušebnu a ani mnoho času, jsme společně připravili Předvánoční koncert, kterým chceme vám i sobě zpříjemnit adventní čas setkáním s hudbou, která potěší srdce a povznese ducha nad všednodenní starosti. Přejeme vám, aby vás koncert potěšil a přinesl do vašich srdcí radost… a nám asi, aby naše setkání s novým sbormistrem nebylo jen setkáním, ale aby pokračovalo společnou cestou k vaší i naší radosti.

Splynutí pěveckého sboru a sbormistra v jeden subjekt je nutným předpokladem k jejich společné pravdivé umělecké výpovědi. Nelze je vytvořit mávnutím kouzelného proutku. Představuje proces, který je třeba vždy absolvovat. Věříme však, že vánoční doba je zázračná a první důležitý krok k této umělecké symbióze v Ženském sborovém studiu Praha už dokázala překonat. Dirigent i zpěvačky o tom jistě své posluchače na svých předvánočních koncertech přesvědčili.

(Na lednovém soustředění sboru se dohodly jeho členky na novém názvu sboru - "Ženský komorní sbor Amicitia Praha".)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)