Tradiční koncert rozezní katedrálu na Pražském hradě

Zveme Vás na koncertní provedení České mše vánoční J. J. Ryby v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě ve čtvrtek 21. prosince 2017 v 19 hodin.



Redakce, čtvrtek 21. prosince 2017
Magazín > Zprávičky

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha

Oliver Beckstein / z webu Flickr.com

Tradici předvánočních koncertů v pražské katedrále založili v roce 2008 tehdejší český primas arcibiskup Miloslav Vlk a ředitel ZUŠ Hostivař Jiří Stárek. Nápad byl volně inspirován tzv. parlamentním provedením Rybovy mše v Britském parlamentu. Na koncertech se tak mezi sboristy objevovali i čeští poslanci a senátoři.

V roce 2010 se při zpěvu Rybovy České mše vánoční sešli čeští a britští zákonodárci. Dvacítku českých politiků tehdy doplnilo téměř padesát kolegyň a kolegů z horní a dolní komory britského parlamentu.

Rybova Česká mše vánoční je neodmyslitelnou součástí adventu a svátků konce roku. Jesličková vánoční hra Hej, mistře zazněla poprvé patrně při půlnoční bohoslužbě z 24. na 25. prosince 1796 v katolickém kostele ve Starém Rožmitále na Příbramsku. Ve 20. století prošla renesancí, poprvé byla vydána tiskem v roce 1930. Její autor Jakub Jan Ryba se narodil 26. října 1765 v Přešticích na Plzeňsku, zemřel vlastní rukou 8. dubna 1815.

V tradiční "Rybovce" na Pražském hradě účinkují žáci, rodiče, učitelé ZUŠ Hostivař, hosté ze zahraničních partnerských škol, Hostivařský komorní orchestr ZUŠ, pěvecké sbory Canto Carso, Jasoň, MáTa a RadHost a sólisté Eliška Gattringerová (soprán), Lucie Valentová (alt), Václav Barth (tenor) a Martin Vodrážka. Diriguje Pavel Trojan.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)