Začínají hudební Svatováclavské slavnosti

Již o tomto víkendu začíná 26. ročník mezinárodního festivalu duchovní hudby Svatováclavské slavnosti, nad nímž převzal záštitu pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Na různých místech v Praze potrvá do 2. října a bude prezentovat umění s duchovním kontextem.



Redakce, -sdh-, čtvrtek 7. září 2017
Magazín > Zprávičky

Hostivice, poutní cesta k Hájku

Aktron / Wikimedia Commons / Wikimedia Commons

Festivalové akce jsou pořádány v historicky autentických prostorách, do nichž má návštěvník obvykle zřídkakdy příležitost vstoupit. Těžiště festivalových akcí spadá tradičně mezi svátek sv. Ludmily 16. září a svátek sv. Václava 28. září. Náplň festivalu se dramaturgicky dělí dvou částí: koncerty a akce liturgického charakteru, obohacené o kvalitní hudební program. Mezi ty druhé patří každoroční pouť a zastavení v malebném klášteře v Hájku u Hostivice, u nejstarší́ lorety na sever od Alp, která se koná 10. září. Dále jsou to bohoslužby v den svátku sv. Ludmily v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě 16. září a především české zpívané nešpory a mše svatá ze svátku sv. Václava v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha 28. září.

Festival Svatováclavské slavnosti vznikl v roce 1992 jako společná iniciativa Prahy a Společnosti pro duchovní hudbu. Cílem je obohatit kulturní život města prvkem, který byl po dlouhá léta vytlačován. Mezinárodní festival představuje umění zejména těch duchovních kultur, které historicky utvářejí a ovlivňují kulturní život v Praze, tedy katolicismus, protestantismus, judaismus a pravoslaví.

Vybíráme z programu

Na 9. září je naplánovaná pouť do Hájku. Bude zahájena v 9:00 jakožto zpívané barokní procesí s Michalem Pospíšilem a souborem Ritornello. Procesí vyjde z Hostivic na procházku dlouhou asi 4 km. V 11:15 zazní Poutní mše svatá v klášteře v Hájku u Jenče, celebruje kardinál Dominik Duka OP. Následovat bude hlavní františkánská pouť - za Černou Matkou Boží do nejstarší zachované lorety v Čechách v Hájku u Prahy. (Více na webu www.poutnicestahajek.cz.

V neděli 10. září se v roce jubilejního výročí Jana Blažeje Santiniho, geniálního českého architekta vypraví pouť do Mariánské Týnice, Kralovic a Plas. Odjezd autobusu z Prahy ze zastávky Na Knížecí je naplánován na 8:00. Pouť vyvrcholí odpoledním koncertem v Kralovicích, na kterém zazní rozsáhlá báseň Popelka Nazaretská Václava Renče zhudebněná Vítem Petrů. Pouť završí prohlídka kláštera Plasy.

11. září zazní Stabat Mater Antonia Caldara v kostele Panny Marie pod řetězem v Praze. Pod vedením Terezy Bystřické a Romana Michálka účinkuje Komorní sbor Laetitia s hosty, na varhany doprovodí Vít Aschenbrenner a Ivana Kylarová.

16. září se festival přesune na Pražský hrad. Na svátek sv. Ludmily přednesou Missu Solemnis Roberta Führera Pražští katedrální sólisté v doprovodu varhaníka Josefa Kšici

Na svátek sv. Václava 28. září se v Katedrále sv. Víta v Praze v 17:00 rozezní zpívané nešpory k sv. Vaclavu. Účinkuje Pražský katedrální sbor, Katedrální žestě, na varhany doprovodí Marek Čihař. V šest hodin bude následovat Missa Gratias agimus tibi Jana Dismase Zelenky. Mši přednesou Pražští katedrální sólisté a Pražský katedrální sbor a orchestr. Diriguje Josef Kšica, varhanních partů se zhostí Přemysl Kšica.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)