Pražský dětský sbor Svítání zpívá již dvacet let

Dětský pěvecký sbor Svítání oslavil 20 let své existence velkým Výročním koncertem. Kromě koncertního oddělení, všech přípravek a komorního sboru na koncertě zazpívali i bývalí členové, písně, ve kterých se nostalgicky vraceli do svého dětství a dospívání ve sboru.



Jana Leichterová, neděle 2. července 2017
Magazín > Sborový život

Svítání oslavilo 20 let

archiv sboru / Svítání

Výroční koncert Dětského pěveckého sboru Svítání se konal 1. dubna 2017 v kostele sv. Šimona a Judy na Starém městě. Pozvání na koncert kromě rodičů a přátel současných i bývalých zpěváků a zpěváčků přijali i bývalí sbormistři a sbormistryně, klavíristky a klavíristi a další osoby spojené s historií sboru. Setkání po letech bylo v mnoha případech emotivní a především krásné.

Koncert otevřel koncertní sbor Svítání pod vedením sbormistra Vítězslava Hergesela, s doprovodem Alice Lin na klavír, Adély Ambrušové na housle, Magdaleny Kopecké a Emy Ventové na flétny skladbou Gloria od Jana Nováka. Následovaly písně náboženské, lidové nebo třeba lyrická skladba Kdyby tu nic nebylo od Petra Ebena. Velké zpěváky na pódiu vystřídali zpěváčci nejmenší: Přípravný sbor Sluníčka se sbormistryní Helenou Makovcovou za klavírního doprovodu Anny Leichterové potěšil publikum písničkami Petra Ebena, Ilja Hurníka či Jaroslava Uhlíře. Následovalo druhé přípravné oddělení Svítáníčko, vedené sbormistrem Hergeselem a doprovázené na klavír Alicí Lin a na příčnou flétnu Danielou Klodnerovou. Tito zpěváci zazpívali širokou škálu písní, od anglického kánonu po „Ufony“ Jana Vičara.

Již několik let nepatří dětský sbor Svítání pouze dětem. Zpěváci a zpěvačky odrostlé dětským kategoriím v komorním sboru Slunovrat vystoupili se souborem lidových písní nebo třeba se slavnými písněmi z filmů o Harrym Potterovi. Výjimečností tohoto výročního koncertu bylo těleso utvořené z bývalých zpěváků sboru. Na některé z nich čekali v publiku již menší i větší potomci, přesto zazpívat si milované písničky s kamarády, jak kdyby mělo moc přenést všechny o pár let zpátky. Mezi skladbami, jejichž volba probíhala spontánně na zkouškách, zazněly české i třeba jihoamerické lidovky, hravý estonský Metsa Telegramm nebo třeba Kočár od Miroslava Raichla. Na závěr celého koncertu pódium zcela zaplnili všichni zpěváci a zpěvačky a společně předvedli skladbu Pavla Jurkoviče Měsíce.

Dětský pěvecký sbor Svítání založila v září roku 1996 Mgr. Jana Jamborová (tehdy ještě Švejnohová). Sbor působil při ZUŠ Dunická v Praze 4 – Spořilov. O rok později se sbor osamostatnil a fungoval jako Sdružení rodičů a přátel DPS Svítání. Od září 2008 sbor přešel pod ZUŠ Štefánikova v Praze 5 – Smíchově. Během fungování sboru v jeho čele stálo mnoho vynikajících sbormistrů – Jana Jamborová, Šárka Linková, Zuzana Krušinová, Helena Petrášková, Kateřina Müllerová, Tereza Bystřická a od roku 2016 ho vede sbormistr Vítězslav Hergesel, nejmladší přípravné oddělení pak Helena Makovcová.

Ve své historii sbor koncertoval v České republice i v zahraničí, kupříkladu v Itálii, Německu, Lotyšsku, Rakousku či Polsku. Od začátku své existence se zúčastňuje českých a zahraničních soutěží, kde získal nejedno ocenění – z posledních let např. zlaté pásmo na mezinárodním festivalu Iuventus in Praga Cantat v roce 2015, nebo o rok dříve také zlaté pásmo na mezinárodním festivalu Vltava Praha 2014 a mimořádnou cenu poroty za provedení skladby Gloria od B. Brittena. Od roku 2006 pořádá sbor vlastní sborovou soutěž Zahrada písní, které se každý rok účastní přes 30 sborů z České republiky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)