V Jihlavě probíhá tradiční Festival sborového umění

Ve dnech 26. - 28. května 2017 v Jihlavě probíhá 60. ročník Festivalu sborového umění (FSU), obohacený o mezinárodní soutěž pěveckých sborů a doprovodný koncert v kostele Církve Českobratrské evangelické v Humpolci. Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury festival pořádají Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, útvar ARTAMA a Společnost pro FSU, z s. Jihlava.



Tisková zpráva, pátek 26. května 2017
Magazín > Zprávičky

Akademický pěvecký sbor VŠB-TU na FSU Jihlava

archiv festivalu / FSU Jihlava

V letošním roce se festivalovému publiku představí 12 soutěžních a 10 přehlídkových pěveckých sborů z ČR i zahraničí. Festivalové koncerty se uskuteční na několika místech v Jihlavě – páteční zahajovací koncert v kostele Povýšení sv. Kříže (od 19.00 hod), sobotní soutěž i Ateliér v Kongresovém sále Hotelu Gustav Mahler, odpolední open-air koncert na Masarykově náměstí - v případě nepříznivého počasí v prostorách Domu filharmonie a večerní koncert v kostele Povýšení sv. Kříže (od 19.00 hod.). Nedělní dopolední koncert a vyhlášení soutěžních výsledků se uskuteční v kostele Povýšení sv. Kříže (od 10.00 hod.).

Soutěžní sborové klání proběhne v sobotu 27. května od 9.30 – cca 14.00 hod., vyhlášení výsledků soutěže a vystoupení vítězů se uskuteční při nedělním dopoledním koncertě v kostele Povýšení sv. Kříže od 10. 00 hod. V programu festivalu již tradičně zaznějí premiéry skladeb soudobých autorů v podání soutěžních i přehlídkových sborů.

Obohacením letošního festivalu budou vystoupení zahraničních hostů z Japonska (zástupci Mulberry Singers, sbormistryně Haruko Kuwabara a hostující dirigent a skladatel Xabier Sarasola) a Rakouska (Kärntner Landesjugendschor Klagenfurt), která se uskuteční v pátečním, sobotním i v závěrečném nedělním koncertě v kostele Povýšení sv. Kříže v Jihlavě. V průběhu zahajovacího pátečního večera se publiku představí společně se zahraničními hosty novojičínský sbor Ondrášek, dále pak Cantica Laetitia Zlín a v závěru mužský vokální soubor Gentlemen Singers z Hradce Králové. V sobotním večerním festivalovém koncertu se představí Foerstrovo komorní pěvecké sdružení Praha a rakouský mládežnický sbor z Klagenfurtu. Podobně jako v předchozích letech posluchači na festivalu uslyší také vokálně – instrumentální vystoupení, tentokrát Nové české písně Plzeň, SPS Konzervatoře P. J. Vejvanovského z Kroměříže a Filharmonie G. Mahlera při provedení Mše D Dur (Lužanská) Antonína Dvořáka v závěru sobotního koncertu FSU.

Pro všechny účastníky festivalu je připraven Atelier japonské sbormistryně Haruko Kuwabary (sobota od 16. 00 hod. – Kongresový sál Hotelu G. Mahler) na téma improvizace.

Festivalové publikum jistě ocení možnost výběru festivalových akcí jak z hlediska dramaturgie, tak i místa a prostředí a vyjádří svou účastí podporu sboristům i všem příznivcům sborového umění.

Festival se koná pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Daniela Hermana, hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a primátora statutárního města Jihlavy PaedDr. Ing. Rudolfa Chloupka.

Srdečně zveme širokou veřejnost na všechny koncerty 60. ročníku festivalu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)