Pocta nejen tvůrcům: Lubomír Mátl převzal ocenění UČPS

Datum 12. května si v hudebním kontextu obvykle spojujeme se zahájením asi nejvěhlasnějšího českého festivalu vážné hudby Pražské jaro. V letošním roce se ovšem v den výročí úmrtí Bedřicha Smetany uskutečnil rovněž další koncert – proběhl v řevnickém lidovém domě pod příznačným názvem „Pocta tvůrcům“.



Martin Bouma, sobota 20. května 2017
Magazín > Zprávičky

Lubomír Mátl přebírá Cenu Bedřicha Smetany od Heleny Langšádlové

Ondřej Staněk / UČPS

Na koncertě vystoupila čtyři pěvecká tělesa, mezi nimi tři dospělé smíšené sbory Radhost z Prahy, Dvořákův komorní sbor z Kralup nad Vltavou a domácí Canto Carso a pak také sexteto Chorus Puellaris jakožto začínající dívčí komorní soubor. Řízení souborů se ujali Lucie Valentová a Roman Michálek.

Výsadní místo na koncertě patřilo Zdeňkovi Lukášovi. Tento koncert byl totiž prvním z cyklu Memoriál Zdeňka Lukáše 2017-2018, který pořádá Unie českých pěveckých sborů u příležitosti 10. výročí úmrtí, respektive 90. výročí narození tohoto předního českého autora. V podání velkého spojeného sboru, tvořeného členy všech vystupujících souborů, tak mimo jiné zazněla dvě jeho díla: výběr z Missy brevis a Pocta tvůrcům.

Přestože celý koncert byl pojmenován právě podle této skladby, vedle autorů byl oceněn i jeden interpret. Za celoživotní přínos sborovému zpěvu obdržel Cenu Bedřicha Smetany profesor Lubomír Mátl. Není pochyb, že ocenění, které již více než dvě desetiletí uděluje Unie českých pěveckých sborů, a které právě na tomto koncertě převzal z rukou poslankyně PČR Heleny Langšádlové a senátora Jiřího Oberfalzera, mu zcela právem náleží.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)