Byzantion - Collegium musicae slavicae Praga oslaví 60 let své činnosti

U příležitosti šedesátého výročí založení pořádá pražský komorní smíšený sbor Byzantion speciální koncert, na který zve všechny milovníky řecko-byzantské a slovanské duchovní huby. Uskuteční se v pondělí 12. června v 19.30 v kostele Sv. Trojice ve Spálené ulici na Praze 1.



Eva Komárková, neděle 14. května 2017
Magazín > Sborový život

Byzantion - Collegium musicae slavicae Praga

Martin Soural / Byzantion

Komorní smíšený sbor vznikl v roce 1957 z popudu vědců tehdejšího Slovanského ústavu ČSAV, především paní PhDr. Olgy Dutkové. Pocházela z východního Slovenska, kde od dětství citlivě vnímala hudbu a krásu i poezii staroslovanských obřadů. Po studiu na Pražské konzervatoři a Filozofické fakultě UK se dlouhá léta věnovala byzantské a slovanské hudbě a právě její hudební a teoretické znalosti daly podnět ke vzniku sboru s tehdejším názvem Collegium musicae slavicae Praga.

Po několika letech dostal sbor doplňující název BYZANTION. Jeho posláním bylo a je pěstovat a interpretovat řecko-byzantskou a slovanskou duchovní hudbu od nejstarších dob (z oblasti působení Cyrila a Metoděje) až po současnost. Zaměřuje se na duchovní hudbu Kyjevské Rusi a Ukrajiny, kde působili skladatelé křesťanského novověku, kteří byli inspirováni staroruskými a staroslovanskými texty a byli označování jako reformátoři staroslovanských a byzantských zpěvů.

Mezi autory, jejichž skladby sbor interpretuje, najdeme např. D. S. Bortňanského, M. Dyleckého, O. Košice a jiné. Vliv byzantské hudby pronikal spolu s křesťanstvím i do území přední Asie – oblasti arménské. Některé skladby starých mistrů této doby (Maštoc, Sjunezi) provádí sbor zásluhou muzikologa dr. Evžena Kindlera, který jako specialista na arménskou hudbu se spolu se zakladatelkou podílel na vedení sboru.

K příležitosti šedesátého výročí založení pořádá sbor koncert, na který srdečně zve všechny milovníky této neopakovatelné hudby. Bude se konat v pondělí 12.6.2017 v 19.30 v pražském kostele Sv. Trojice ve Spálené ulici. Připomene si tím 13. výročí úmrtí zakladatelky sboru, její práci a význam, spolupráci profesionálních dirigentů i působení mladých sbormistryň, které si poznání této hudby nesou do své práce.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)