Akademický pěvecký sbor VŠB-TU v Bánské Bystrici

Ostravští akademici z VŠB-TU sbírali úspěchy na soutěžním festivalu Akademická Bánská Bystrica 2017 a rádi by se o své dojmy podělili se čtenáři našeho portálu.



Marcela Zezulková, neděle 7. května 2017
Magazín > Sborový život

Akademický pěvecký sbor VŠB-TU v Bánské Bystrici (ABB 2017)

Markéta Michalusová / APS VŠB-TU

Ave Maria, Il est bel et bon, How can I truly say, Už je slunko, Ubi caritas. Těmito a dalšími skladbami jsme se představili na dvou koncertech XVII. ročníku mezinárodního festivalu vysokoškolských pěveckých sborů Akademická Banská Bystrica 2017. V krásné aule Univerzity Mateja Bela jsme si s úspěchem zazpívali už před dvěma lety, a proto jsme šli do tohoto ročníku s nadšením a snad i nadějí, že to třeba i letos dopadne.

Soutěžní klání nás čekalo v neděli dopoledne, což je denní doba pro zpěv ne příliš příznivá, nicméně náš disciplinovaný a motivovaný sbor se soustředil, aby podal co nejlepší výkon a v konkurenci dalších dvou komorních sborů v kategorii (Mladosť pod vedením Milana Pazúrika, CSc a NONA pod vedením Luboše Hány a Pavla Zmátla) a celkově osmi soutěžících sborů z České republiky, Slovenska a Polska zazářil. Šest náročných skladeb, které jsme předvedli na hodnoceném koncertě, si pečlivě vyposlechla mezinárodní porota tvořená odborníky z Ruska, České republiky, Slovenska a Polska. Předsedal jí pan dirigent Ondrej Lenárd. A my jsme při čekání na závěrečný galavečer a vyhlašování výsledků mohli už jen věřit, že naše poctivá příprava a radost ze zpěvu byla slyšet a vidět.

Bez dalšího napínání se tedy pochlubíme: první místo a zlaté pásmo v kategorii komorních sborů, cena za nejlepší interpretaci povinné skladby (Ave Maria Roberta Faltuse) a titul absolutního vítěze Akademické Banské Bystrice.

Náš velký obdiv a dík patří Adamu Sedlickému nejen za usilovnou práci a přípravu, ale i za předsoutěžní slova podpory: "Hlavně zpívejte a užijte si to!" Užili!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)