Začíná osmý ročník celostátní přehlídky středoškolských pěveckých sborů OPAVA CANTAT

Soutěžní přehlídka středoškolských sborů Opava Cantat je tradiční sborovou událostí podzimu. Letošní ročník se uskuteční ve dnech 25. – 26. listopadu 2016 v prostorách auly Střední školy průmyslové a umělecké Opava, kostela sv. Hedviky v Opavě a zámku v Hradci nad Moravicí.



Tisková zpráva, úterý 22. listopadu 2016
Magazín > Sborový život

Opava Cantat 2015

Adam Šťastný / archiv festivalu

Letošní ročník přehlídky je zároveň jubilejním – studentské sbory se v Opavě setkají již podvacáté. Přehlídka přivítá 15 středoškolských pěveckých sborů z celé České republiky, které byly vybrány z postupových přehlídek v jednotlivých krajích. V Opavě se představí sbory dvou kategorií. Kategorie soutěžní přednese povinnou skladbu – jednu z vítězných skladeb Mezinárodní skladatelské soutěže Opava cantat 2016, kterou každoročně vyhlašuje NIPOS-ARTAMA. Nesoutěžní kategorie vystoupí s volným programem, povinně zahrnujícím jednu lidovou píseň. V rámci přehlídky se navíc vybrané sbory zúčastní výchovných koncertů v opavských školách.

Sborový festival zahájí svým vystoupením Akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava pod vedením sbormistra Adama Sedlického. Na závěrečném koncertě uslyšíme ty nejzajímavější interpretace letošního ročníku vybrané odbornou porotou. Přehlídku zakončí sbory společným zpěvem chorálu Svatý Václave a sboru Proč bychom se netěšili z opery Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany pod vedením sbormistra Michala Vajdy.

Celostátní přehlídka středoškolských pěveckých sborů má koncepčně provázaný systém postupových přehlídek, které se na jaře pořádají v jednotlivých krajích České republiky, a vrcholu v podobě celostátní přehlídky OPAVA CANTAT. Festival pořádají NIPOS-ARTAMA a Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a primátora statutárního města Opava Radima Křupaly. Přehlídka probíhá za finančního přispění Statutárního města Opava a Moravskoslezského kraje.

Program

V pátek 25. 11. začínají ve 14.00 přehlídková vystoupení kategorie II v aule SŠPU Opava. V 19.30 se koná zahajovací koncert v kostele sv. Hedviky v Opavě, na kterém vystoupí Akademický pěvecký sbor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Sobotní část odstartují v 10.00 soutěžní vystoupení kategorie I v aule SŠPU Opava. V 19.30 je na programu závěrečný koncert oceněných sborů a společný ateliérový program na zámku v Hradci nad Moravicí. Vstup na koncerty je zdarma.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)