Tradiční mostecký festival festival Tibi laus se letos konal podvanácté

V sobotu 28. května 2016 se v Mostě uskutečnil už XII. ročník festivalu duchovní hudby Tibi laus. Můžeme s určitostí říci, že festival, který je již od svého počátku v roce 1994 pořádán jako bienále, má ve městě svoji dlouholetou tradici.



Hana Kultová, středa 29. června 2016
Magazín > Sborový život

Tibi Laus - společná fotografie sborů

Vladimír Borgula / Tibi laus

Na letošní ročník Tibi laus se přihlásilo celkem sedm sborů - Audite silete Bohosudov, Hlahol Chomutov, Krušnohorský pěvecký sbor Teplice, Vox cantabilis Jirkov, Ženský komorní sbor Jirkov, Ženský pěvecký sbor Clavis cordium z Mostu a Ženský pěvecký sbor Smetana Kladno. Úlohy porotců, resp. odborných lektorů, se ujali doc. PaedDr. Vladimír Kuželka, Mgr. Stanislav Jelínek a Magda Martincová. S nimi měli sbormistři a umělečtí vedoucí souborů možnost konzultovat svá festivalová vystoupení. Ze zákulisí těchto rozhovorů můžeme poodkrýt, že zástupcům sborů byla vyslovena pochvala za výběr skladeb a jejich nastudování, za stále se zlepšující úroveň přednesu a např. také za precizní výslovnost latiny. Z úst porotců zaznělo i poděkování sbormistrům za dlouholetou neúnavnou práci s neprofesionálními zpěváky.

Nevšedním zážitkem a velkým svátkem pro všechny účinkující i posluchače byl podvečerní závěrečný koncert v nádherných prostorách kostela Nanebevzetí Panny Marie. Zde se postupně představily všechny sbory a jejich zpěv byl proložen vystoupením hostujícího komorního „PONS tria“, který festival obohatil třemi skladbami pro dva pozouny a klavír. V několika předešlých ročnících byli ke spoluúčinkování přizváni např. uznávaní umělci, kteří velmi rádi zahráli několik skladeb na velké kostelní varhany. Krásné prostředí a neobyčejnou akustiku si zpěváci ještě více vychutnávali při přednesu tří společných písní. Z účinkujících na pomyslném pódiu čišelo nadšení i nefalšované zaujetí, přímo prýštila radost a láska ke sborovému zpěvu. Mohutný zvuk spojeného sborového tělesa zaplnil celý prostor kostelní lodě a pohltil beze zbytku všechny posluchače.

Po dalším úspěšném ročníku je na místě vyslovit poděkování. Účinnou podporu a spolupráci festivalu poskytla Základní umělecká škola Floriana Leopolda Gassmanna a kastelánka děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Současně je třeba ocenit práci sbormistrů a poděkovat všem účastníkům festivalu a v neposlední řadě také celému obětavému organizačnímu týmu.

Více se o historii mostéckého festivalu dočtete v nadcházejícím druhém letošním čísle časopisu Cantus.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Audite silete Bohosudov

Krupka (Ústecký kraj) – zal. 2009
smíšený sbor


Hlahol

Chomutov (Ústecký kraj) – zal. 1947
smíšený sbor


Krušnohorský pěvecký sbor

Teplice (Ústecký kraj) – zal. 1955
smíšený sbor


Vox cantabilis, z.s.

Jirkov (Ústecký kraj) – zal. 1997
smíšený sbor


Ženský komorní sbor Jirkov

Ústecký kraj – zal. 1971
ženský sbor


Ženský pěv. sbor SMETANA Kladno

Středočeský kraj – zal. 1912
ženský sbor


Ženský pěvecký sbor Clavis cordium, z. s.

Most (Ústecký kraj) – zal. 1992
ženský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)