Sbor Festivia Chorus zahájil svoji dvanáctou sezónu

V sobotu 7. května 2016 zažilo početné obecenstvo horního kostela Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě zcela mimořádný a ojedinělý kulturní zážitek. V pořadu „Vivat Carolus Quartus“, který je koncertním holdem českému králi a římskému císaři Karlu IV., vystoupil Alfred Strejček, Štěpán Rak a komorní pěvecký sbor Festivia Chorus pod vedením Jitky Čudlé.



Josef Čudlý, pondělí 20. června 2016
Magazín > Sborový život

Sbor Festivia Chorus zahájil svoji dvanáctou sezónu

Pavel Habr / Festivia Chorus

Autorem námětu a scénáře byl Alfred Strejček, který hrál také na zobcové flétny, autorem hudby byl kytarista Štěpán Rak. Festivia Chorus orámoval celý večer starými renesančními nápěvy.

Ústy Alfreda Strejčka promlouval k posluchačům přes staletí panovník Karel IV., jehož sedmisté výročí narození si letos připomínáme, a jeho duchovní poselství bylo nesmírně silné a mnohdy až neskutečně připomínající dnešní dobu. Morality Karla IV., jeho „Promluvy“ k vládcům našeho světa, ale i k obyčejným lidem, to byla ukázka státnické moudrosti, lidské zralosti a odpovědnosti ke Koruně české. Mistrovský projev Alfreda Strejčka byl strhující, dokázal publikum plně vtáhnout do děje a v očích mnohých se objevily slzy dojetí. Dokázal plně přiblížit život Karla IV. od jeho zrodu až k jeho konci. Ne nadarmo je tento umělec držitelem Křišťálové růže, nejvyššího možného ocenění v oblasti uměleckého přednesu.

O virtuositě Štěpána Raka, který pořad obohatil hrou na kytaru, je nutné se zmínit neméně. To, co dokázal interpretovat, bylo až neskutečné. I v těch nejjemnějších pianech naplnil celý prostor kostela hudbou, jeho forte bylo ohromující a hra celkově naprosto bezchybná. Štěpán Rak se tak zaslouženě řadí k nejvýznamnějším světovým koncertním kytaristům a skladatelům.

Oba umělci získali zvláštní ocenění UNESCO za koncertní projekt Vivat Comenius, se kterým vystoupili na více než sedmi stech koncertech ve třiatřiceti zemích čtyř kontinentů. Uvedené superlativy si nedovoluji zveřejnit z nějaké osobní nabubřelosti, ale jsou to výroky mnohých posluchačů, které nám po koncertě sdělili osobně nebo je odeslali na naši adresu prostřednictvím komunikačních prostředků.

Bezprostředně po skončení koncertu následoval mnohaminutový potlesk ve stoje a všichni jsme odcházeli domů s pocitem krásy ze skutečné kultury, která dovede otevírat srdce a potěšit duše připravených. Kulturní činnost v horním kostele Evangelického tolerančního areálu a kvalitu sboru Festivia Chorus vysoce ocenili oba dva protagonisté koncertu, ještě v noci po koncertě s námi komunikovali přes Facebook, poslali nám své fotografie z celého večera a přáli mnoho dalších krásných koncertů. Pan Strejček nám také prozradil, že se rozhodl o našem společném koncertě promluvit ve svém rozhlasovém pořadu Dobré ráno, Česko na vlnách Českého rozhlasu 2, a to v neděli 15. května 2016. Pořad se dá také zpětně najít na internetu, v rozhlasovém archivu stanice.

Koncertní večer jsme společně završili při občerstvení v naší zkušebně, kde jsme si také moc hezky popovídali a měli možnost se blíže lidsky seznámit. Závěrem si dovolím konstatovat, že tento koncert řadíme ve dvanáctileté historii našich kulturních sezón rozhodně mezi ty nejvýznamnější a nejhodnotnější. Děkujeme všem našim sponzorům a partnerům, kteří nám svojí podporou pomohli tento koncert uskutečnit a moc jim za podporu děkujeme.

Rádi bychom při této příležitosti dali na vědomí, že Festivia Chorus hledá na doplnění svých řad několik zpěváků, pokud má někdo z vás zájem o spolupráci, neváhejte nás kontaktovat. Můžete se nezávazně zúčastnit sborové zkoušky a rozhodnout se o možnosti zpívat s námi následně. Těšíme se na vás!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)