Výroční sborové a sbormistrovské ceny za rok 2015 uděleny

Dne 12. března 2016 zasedal v Pardubicích Hlavní výbor Unie českých pěveckých sborů, který na návrh Hudební komise jako každým rokem schválil udělení výročních cen sborům a osobnostem v oboru sbormistrovství za uplynulý rok.



-ucps-, pátek 25. března 2016
Magazín > Zprávičky

Kantiléna Brno

Jakub Holas / www.kantilena.cz

Sborem roku byly vyhlášeny dva významné české dětské pěvecké sbory Severáček z Liberce a brněnská Kantiléna. Jihomoravský sbor letos slaví svoji šedesátou sezonu. Liberečtí oslaví stejné jubileum již za dva roky.

Cena za přínos českému sborovému hnutí byla udělena pedagožce v oboru hlasové výchovy a hlasové poradkyni PeaDr. Aleně Tiché, PhD. a Lýskovu nadačnímu fondu, který se zaměřuje na rozšiřování hudební výuky na základních školách a na podporu hudebně-pedagogické činnosti.

Nejvyšší sbormistrovské ocenění Cena Bedřicha Smetany náleží tentokrát PhDr. Blance Kulínské, jež za svoji kariéru stála v čele několika pěveckých sborů (Chlapecký sbor Pražského mužského sboru FOK, Banbini di Praga, Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu).

Ocenění skladatelské práce v oblasti sborové tvorby bylo uděleno skladatelům Jiřímu Temlovi a Eduardu Doušovi.

Sbormistrem - juniorem byla tentokrát jmenována Helena Stojaníková, která společně se sbormistrem Tomášem Motýlem vede šumperský sbor Motýli.

Cena Ferdinanda Vacha byla letos udělena MgA. Michalu Vajdovi, který je v současné době sbormistrem Pěveckého sboru Masarykovy univerzity v Brně.

Laureátem Ceny Františka Lýska se stala Mgr. Tereza Bystřická, sbormistryně působící při Kühnově dětském sboru, pražském smíšeném sboru Laetitia a dětském sboru Svítání.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)