Jaroslav Vávra odchází z oblastního výboru UČPS

Dosavadní předseda Oblastního výboru UČPS pro Královéhradecký a Pardubický kraj Jaroslav Vávra se rozhodl ukončit svoji předsednickou činnost. S kolegy a sbory se rozloučil následujícím otevřeným dopisem.



Jaroslav Vávra, pátek 26. února 2016
Magazín > Zprávičky

Jaroslav Vávra

Josef Svoboda / UČPS

Vážení přátelé, v oblasti 500 UČPS (Hradec Králové – Pardubice) pracuji od roku 1991, jako předseda od roku 1995. S výkonem mojí funkce souvisela i práce v Hlavním výboru UČPS. Podařilo se mi v roce 1993 vydat Sborník vánočních písní a koled pro smíšený sbor, snažili jsme se distribuovat notové materiály. Výkon své funkce jsem vždy spojoval nejen s poměrně náročnou administrativní i organizační a společenskou prací, ale zvláště s konkrétní činností pro sbory nejen naší, ale i dalších oblastí UČPS.

Výsledkem těchto snah byla například spolupráce s Filharmonií HK, orchestrem Divadla F. X. Šaldy, s Bokovými Českými symfonickými sólisty, Karlovarským dětským orchestrem, Symfonickým orchestrem ZUŠ Bedřicha Smetany v Novém Městě nad Metují (dnes má v názvu již Filharmonie), souborem Musica Bohemica J. Krčka, Podkrkonošským symfonickým orchestrem a Koletovou hornickou hudbou ze Rtyně v Podkrkonoší, s nimiž mnoho sborů nejen naší, ale i jiných oblasti UČPS realizovalo řadu významných hudebních děl (Miloš Bok - Missa solemnis, Snové koledy, Hospodine ulituj nás, Bedřich Smetana - Česká píseň, Zdeněk Fibich - Jarní romance, Václav Jan Kopřiva - Missa pastoralis in D, Luboš Fišer - Vánoční, J. J. Ryba Česká mše vánoční, J. Haydn - Missa brevis Sti Joannis de Deo, A. Michna z Otradovic - Loutna česká), a to v mnoha městech naší oblasti: v Jičíně, Havlíčkově Brodě, Lomnici nad Popelkou, Semilech, Hradci Králové, Heřmanově Městci, Chotěboři, Dvoře Králové, ale také v Praze.

Těší mne, že se tyto koncerty staly inspirací pro spřátelené sbory, jakož také mne inspirovaly nápady jejich. Na Libštátském pozdním létě v roce 2003 poprvé vystoupila skupina Gentlemen Singers se svým celovečerním programem. Poprvé proběhl v ČR i za mého přispění festival EuroChoir (2012).

Děkuji proto všem členům OV UČPS v Hradci Králové, všem členům HV UČPS, sbormistrům, sborům a orchestrům, se kterými jsem měl tu čest spolupracovat. Nadále budu organizovat Foersterovy Osenice a věnovat se dalším kulturním aktivitám. Bohužel, energie mi nějak ubývá, proto musím některé své aktivity omezit, abych se mohl více věnovat svým vlastním hudebním projektům, které zatím leží v šuplíku.

Dámy a pánové, vážení členové výboru, zástupci sborů, děkuji vám za pěkná inspirativní pracovní setkání a přeji vám ve vaší práci úspěchy.

Váš Jaroslav Vávra


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)