Sborové studio Zvoneček - Praha slaví významné výročí

V letošní sezoně slaví sborové studio Zvoneček - Praha 20. výročí svého založení. V září roku 1996 vznikl v Hudební škole hlavního města Prahy na žižkovském Komenského náměstí pod vedením sbormistryně Jarmily Novenkové první zárodek dnešního studia – sbor Zvoneček.



Lucie Nováková, čtvrtek 3. prosince 2015
Magazín > Sborový život

Sborové studio Zvoneček Praha

Jan Vančura / Sborové studio Zvoneček, PR oddělení

Za dvacet let se sbor z 11 zakládajících členů rozrostl na těleso čítající na 240 zpěváků ve věku od čtyř do 26 let. Studio dnes tvoří čtyři sbory: malá dítka – Zvonítka se prozpívávají do vyššího sboru Zvonečky a odtud posléze ti nejvyspělejší zpěváci do koncertního sboru Zvonky, do kterého patří i nejstarší dívčí část sboru, nesoucí zvučné jméno Abbellimento (italsky hudební ozdoba).

„Dnešní sborové studio svým rozsahem původní myšlenku školního sboru zdaleka přesáhlo a svoji činnost v průběhu let rozšířilo do dnešní podoby. Tomu napomohlo i vstřícné zázemí Hudební školy hlavního města Prahy a spolupráce s řadou jejích vynikajících pedagogů a dalších umělců. Hodně nám vždy pomáhala i radnice Prahy 3, bez jejíhož přispění formou grantů a dotací bychom naši činnost v tomto rozsahu jen těžko realizovali,“ říká sbormistryně Jarmila Novenková, která vede studio od samého začátku.

Sbor se může pochlubit mnoha úspěchy jak na tuzemských, tak také na mezinárodních festivalech, například ve Francii, Itálii, Belgii, Rakousku, Německu nebo na Slovensku. V roce 2012 dobyli zpěváci i Spojené státy, kde na prestižních Světových hrách ve sborovém zpěvu (World Choir Games) v Cincinnati v americkém státu Ohio získal koncertní sbor Zvonky - Praha dvě zlaté medaile v kategoriích folklór a mladé sbory do 21 let. Komorní sbor Abbellimento pak přidal stříbro v kategorii duchovní hudba. Následovaly soutěže ve Štýrském Hradci (Rakousko 2013), Llangollenu (Velká Británie 2014) a Magdeburgu (Německo 2015), odkud sbor vždy dovezl několik medailí.

„Repertoár jednotlivých sborů je vybírán se zřetelem na věk zpěváků, snaží se však o maximální bohatost a pestrost hudebních stylů. Nejmenší děti začínají s jednohlasými písničkami, zkušenější zpěváci posléze zpívají složitější hudbu včetně duchovních skladeb s varhanním doprovodem,“ říká sbormistryně Jarmila Novenková. Koncertní a komorní sbor zpívá nejen klasickou, staletími prověřenou hudbu, ale také vícehlasá díla současných skladatelů. Kromě klavírních a varhanních doprovodů využíváme i další nástroje: housle, violoncello, klarinet, bicí a další,“ dodává.

Zvoneček má za sebou také osm natočených CD. K nadcházejícímu výročí by mělo vedle profilové brožury vzniknout i deváté CD, které by sbor rád prezentoval při své účasti na soutěžích v Japonsku v roce 2016.

„Ještě před těmito červencovými soutěžemi se naši příznivci mohou těšit na dvě vystoupení Zvonečku v Rudolfinu. Nejprve v prosinci na tradiční svatoštěpánský koncert, ale též na 19. červen 2016, kdy celoroční úsilí a dvacetiletá činnost sborového studia Zvoneček - Praha vyvrcholí letním slavnostním koncertem rovněž ve Dvořákově síni. Rádi bychom pozvali zakládající členy a členky sboru a koncert tak pojali jako velké setkání těch, kteří prošli naším tělesem,“konstatoval předseda Sdružení Zvoneček – Praha, z.s. Jan Vančura.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)