Pěvecký soubor Hutnik uspěl na festivalu polských sborů

Polský pěvecký soubor HUTNIK z Třince se zúčastnil ve dnech od 11. do 19 července XV. Světového festivalu polských pěveckých souborů působících v zahraničí. Festivalu v polském Koszalinu, jehož tradice se píše od roku 1970, se letos zúčastnily sbory z USA, Ukrajiny a Česka.



Anna Kornuta, sobota 1. srpna 2015
Magazín > Sborový život

PZS Hutnik v kostele sv. Ducha v Koszalině

Barbara Katarzyna Orzel / PZS Hutnik

PZS Hutnik se na toto setkání letos kvalifikoval už po dvanácté. Sboristé nejen koncertovali a učili se zlepšovat si svoje vokální dovednosti, ale nacvičovali nové, společné skladby, které poté předvedli na závěrečném galakoncertu v nově otevřené Koszalinské Filharmonnii.

Kromě úspěchu v zahraničí se Hutniku dařilo také v tuzemsku. Na 43. Mezinárodním sborovém festivalu Svátky písní Olomouc získal v soutěži MUNDI CANTANT v kategorii E3 krásnou stříbrnou medaili.

Polský pěvecký sbor Hutnik založil v Třinci roku 1954 Karel Wronka. Dnes má na 40 členů a je nejaktivnějším pěveckým sborem v Třineckém regionu, působícím při sdružení Dům kultury - Sdružení uměleckých a zájmových aktivit Třinec, které sdružuje české a polské umělecké kolektivy. Sbor koncertoval ve 20 zemích Evropy. Zejména po roce 1989 se rozšířila jeho činnost o úspěšnou reprezentaci na koncertech v Anglii, Finsku, Francii, Holandsku, Itálii, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Švédsku a také v Polsku, Lotyšsku a Litvě. Za svůj kulturní i umělecký přínos obdržel sbor řadu vyznamenání a ocenění, mimo jiné odznak ministra kultury Polské republiky za zásluhy o polskou kulturu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)