25 let aneb jedno mladé kulaté výročí

17. listopad 2009… stagiona Národního divadla… pochodující členové Dělnické strany po Národní třídě… dešťová přeháňka a vzápětí podzimní slunce… nad námi vrtulníky… a do toho 400 středoškolských zpěváků z celé republiky zpívá rockové oratorium EVERSMILING LIBERTY – skladbu o svobodě, utrpení a vítězství…



Libor Sládek, středa 12. listopadu 2014
Magazín > Sborový život

Provedení oratoria Eversmiling Liberty u Národního divadla 17. listopadu 2009 v rámci festivalu Festa academica 2009 (foto: Dan Baše)

Dan Baše / Festa academica 2009

Tyto vzpomínky, na které se nezapomíná, nás vloni na podzim motivovaly k uspořádání slavnostního koncertu v Betlémské kapli, kde po představení jednotlivých sborů v první polovině koncertu zazněl výběr z kantáty CARMINA BURANA. Projektu se zúčastnilo 5 sborů z Čech a Moravy a aplaudující naplněné auditorium nás utvrdilo v tom, že naše snaha o společné setkávání a muzicírování nebyl tak špatný nápad…

V letošním roce, kdy slavíme krásné kulaté výročí od Sametové revoluce a zároveň Rok české hudby, se uskuteční koncert, kterého se zúčastní 7 „československých“ sborů (4 z Čech, 2 z Moravy a 1 ze Slovenska). Vystoupení bude v první polovině zaměřeno na českou a slovenskou tvorbu a v jejím závěru zazní neoficiální slovenská hymna Aká si mi krásna. Po přestávce pak všechny sbory společně zazpívají kantátu Carla Orffa CARMINA BURANA, skladbu o radosti, lásce a životě.

Zúčastní se následující sbory: Rozkvet z Prievidzy (sbormistr Ján Glos), Pěvecký sbor Gymnázia Orlová (sbormistryně Petra Rašíková), Basové G (Valašské Meziříčí, sbormistryně Jana Krcháková), MáTa (sbormistryně Helena Velická), Radhost (sbormistryně Lucie Valentová), Besharmonie (sbormistr Libor Sládek), Pueri gaudentes (sbormistr Libor Sládek).

Srdečně všechny příznivce zveme na naše pěvecké setkání – pojďte se s námi radovat ze života do Betlémské kaple v pondělí 17. listopadu 2014 v 18.30!

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Basové G

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – zal. 1992
gymnaziální smíšený sbor


Besharmonie

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2000
gymnaziální smíšený sbor


Máta

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1992
smíšený sbor


Pueri gaudentes

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1990
školní chlapecký sbor


RadHost, smíšený pěvěcký sbor

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2001
smíšený sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)