Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO v Rumunsku

Dne 24.–29. 9. 2013 se Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO pod vedením sbormistra Jana Mlčocha vydal na koncertní zájezd za krajany do Rumunska, konkrétně do českých vesnic v oblasti Banátu. Repertoár zasahující až do období barokní polyfonie reprezentoval nejen významné osobnosti světové hudební kultury, ale zejména ty skladatele, kteří jsou bytostně spjati s ostravským regionem, tedy Leoše Janáčka či Otmara Máchu. Vydejme se ještě jednou na cestu.



Ondřej Jurásek, úterý 19. listopadu 2013
Magazín > Sborový život

Ostravští akademici odjeli do Rumunska zazpívat českým krajanům

Z Ostravy jsme vyjížděli v úterý v pět hodin odpoledne, abychom cestou slovenským a maďarským územím byli ráno na místě. Vesnice v okolí malebné přírody jakoby nám svým zvláštním tichem prozrazovaly, že tady se ještě čas penězi neměří. Z Čech sem přicházeli lidé za prací do lesů již od první poloviny devatenáctého století a mnozí jejich potomci zde zůstali. Některé věci se možná od té doby nezměnily, práce na polích a tradiční řemesla představují pro mnohé základní zdroj obživy dodnes.

Po první noci strávené v Rovensku už byly před námi naše tři koncerty, každý den a v jiné vesnici. Gernický kostel sv. Jana Nepomuckého byl postupně vystřídán kulturními domy ve Svaté Heleně a Eibentálu. Milé přijetí a upřímné nadšení místních obyvatel nám byly příjemnou odměnou, stylizace lidových skladeb stejně jako kompozice Jaroslava Ježka či skupiny The Beatles tvořící závěr programu u posluchačů taktéž obstály. Závěrečný aplaus ve stoje, který nám téměř vyrazil dech, byl pak pomyslnou tečkou za naším téměř týdenním zájezdem a více než půlroční přípravou celého sboru.

Pobyt s našimi krajany žijícími v Rumunsku nás obohatil nejen o poznání místního prostředí s úchvatnými vodopády, kaňony či rozsáhlými možnostmi turistiky, ale zejména obrazem společnosti, která, ač vzdálena svému původnímu domovu, má k sobě stále blízko, a to i přes nízkou životní úroveň, které jsme my již dávno odvykli. Doufejme, že jsme svým vystoupením jako Akademický pěvecký sbor důstojně reprezentovali nejen Vysokou školu báňskou v Ostravě, ale také celou Českou republiku a že jsme u posluchačů zanechali dojem z krásy sborového vokálního umění, který hned tak nevyprchá. Čas odjezdu se pomalu blíží. Místní cesty permanentně zkoušející kvalitu našeho dopravního prostředku nás přesto volají zpět. Před námi je více než tisíc kilometrů. Držte nám palce, vracíme se domů!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)