Kühnův dětský sbor vyhrál potřetí prestižní soutěž ve španělské Tolose

Kühnův dětský sbor o víkendu zvítězil v jubilejním 45. ročníku prestižní mezinárodní sborové soutěže ve španělském městě Tolosa. Stalo se tak již potřetí, což se doposud na této prestižní soutěži žádnému jinému sboru na světě nepodařilo.



Jan Vávra, sobota 9. listopadu 2013
Magazín > Sborový život

Kühnův dětský sbor na soutěži ve španělské Tolose

Soutěž v Tolose je jednou z nejprestižnějších akcí tohoto druhu na světě. Důkazem je velká tradice, letos se konal již 45. ročník. „Na rozdíl od jiných akcí, kde si sbory zaplatí pobyt a soutěžní akce jsou spíše výletem než hudebním kláním, je v Tolose přísný výběr účastníků a nejvyšší umělecká úroveň,“ říká výkonný ředitel sboru Jan Vávra.

Kühnův dětský sbor se za svou dlouholetou historii zúčastnil této soutěže třikrát – a pokaždé se mu podařilo vyhrát! Nejdříve v letech 1998, 2008 a nyní opanoval s přehledem první příčku díky verdiktu sedmičlenné odborné poroty. V neděli 3. listopadu tak na závěrečném ceremoniálu zaznělo jako vítězné jméno českého sboru s nejdelší tradicí u nás.

Pod vedením sbormistra Petra Louženského se sbor v soutěžním programu představil se skladbou Věneček od českého skladatele Zdeňka Lukáše, dále dvěma povinnými baskickými kompozicemi a na závěr efektní skladbou Claudea Debussyho, ve které jako doprovodný klavírista exceloval teprve dvanáctiletý člen sboru Pavol Praženica.

„Fantastické je, že se sboru podařilo vyhrát už potřetí. To znamená, že pokaždé se o vítězství zasloužila jiná generace zpěváků, ukazuje to na skvělou průpravu a širokou členskou základnu, kterou Kühnův dětský sbor má,“ míní sbormistr Petr Louženský.

Sbor nyní v rámci svého turné na přelomu října a listopadu absolvoval ve Španělsku celkem osm koncertů a na každém se mu dostalo vřelého přijetí. Do konce roku čeká těleso nejnáročnější část koncertní sezony, období adventu a Vánoc. Jejím vrcholem budou čtyři adventní koncerty v pražském Národním divadle, koncert všech oddělení ve Stavovském divadle a tradiční koncert na první svátek vánoční ve Státní opeře Praha.

Kühnův dětský sbor

Kühnův dětský sbor, který v zahraničí vystupuje pod názvem Prague Philharmonic Children's Choir, založil Jan Kühn v roce 1932, minulý rok tedy slavil 80 let od vzniku. Ve sboru zpívá více než šest set dětí, což z něj činí největší sbor v České republice. Za svou existenci vychoval tisíce talentovaných dětí, z jeho řad vyšel například i současný šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek a stovky nyní již profesionálních hudebníků. Těleso vystupovalo s mnoha špičkovými orchestry a je častým hostem světově známých koncertních pódií. Sbor vystupoval také v proslulé newyorské Carnegie Hall, na prestižním rakouském operním festivalu Bregenzer Festspiele a je také pravidelně zván na turné do Japonska nebo Jižní Koreje.

Sbor získal také 1. cenu v roce 2008 na mezinárodní sborové soutěži European Broadcast Union (EBU) v německém Wuppertalu. Pozoruhodným úspěchem bylo vítězství na jedné z nejvýznamnějších světových sborových soutěží v italském Arezzu v září roku 2010.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)