Mladý ženský sbor Cancioneta Praga zahájí koncertní sezonu spirituály a gospely

Mladý ženský sbor Cancioneta Praga zahájí 11. října od 19.30 hodin v Lichtenštejnském paláci v Sále Martinů svoji třetí koncertní sezonu. Na zahajovacím koncertě nazvaném We Shall Overcome se publiku poprvé představí nová sbormistryně Anežka Hergeselová (*1989). Cancioneta Praga zazpívá společně s Českým chlapeckým sborem z Hradce Králové spirituály a gospely.



Anna Batistová, středa 9. října 2013
Magazín > Sborový život

Cancioneta Praga (zdroj: www.cancionetapraga.cz)

www.cancionetapraga.cz

„Jedná se v jistém slova smyslu o premiéru, neboť Cancioneta Praga ještě spirituály a gospely nikdy nepředstavila. Tento styl hudby nás ale velice baví a jsem přesvědčen, že koncert nadchne všechny, kteří mají spirituály a gospely rádi,“ říká umělecký vedoucí sboru Lukáš Jindřich, který přijal nabídku Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové a tuto koncertní sezonu zde bude působit jako hlavní hostující sbormistr.

Anežka Hergeselová (*1989), která se na koncertě publiku poprvé představí jako sbormistryně, vystudovala sbormistrovství na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy pod vedením dirigenta Marka Valáška. Od roku 2009 působí jako sbormistr dětského pěveckého sboru Kvítek při ZUŠ Dačice. Od roku 2013 je hlasovou poradkyní a druhým sbormistrem sboru Cancioneta Praga.

Sbor Cancioneta Praga je na české hudební scéně poměrně novým elementem, přesto už má za sebou několik úspěchů. Ve své první koncertní sezoně sbor získal mimo jiné trofej za absolutní festivalové vítězství na mezinárodním festivalu soudobé sborové tvorby Canti veris Praga. Ve druhé koncertní sezoně nabídl sbor Cancioneta Praga sérii vystoupení, které uspořádal spolu s významnými hudebními tělesy (Pražská komorní filharmonie, Musica Bohemica) či s významnými českými hudebníky (kytarový virtuos Lubomír Brabec, klavírista Lukáš Klánským) a další.

Ženský pěvecký sbor Cancioneta Praga vznikl v roce 2010 z iniciativy sbormistra Lukáše Jindřicha (*1984). Členkami sboru jsou výhradně ženy a dívky, které dříve působily ve výběrových pražských sborech. Jádro sboru tvoří bývalé zpěvačky Bambini di Praga. Cena Grand Prix festivalu Canti veris Praga není prvním vítězstvím sboru na mezinárodním festivalu. Už v roce 2010 si sbor odvezl z 5. mezinárodního pěveckého festivalu ve Španělském Malgrat de Mar cenu publika za nejoblíbenější sbor festivalu a trofej za absolutní festivalové vítězství. Více o sboru najdete na www.cancionetapraga.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)