Pěvecký sbor Masarykovy univerzity ve znamení čísla tři!

Pěvecký sbor Masarykovy univerzity pokřtil na slavnostním koncertu dne 28. listopadu 2012 své profilové CD, jež nese název „58 minut přerušovaného ticha“ a jež se tak stalo třetím vydaným hudebním nosičem v uměleckém životě tohoto tělesa.



Klára Roztočilová, čtvrtek 10. ledna 2013
Magazín > Sborový život

Booklet CD 58 minut přerušovaného ticha

Natáčelo se na jaře a na podzim roku 2012 ve dvou různých akustických prostorech – v Husově sboru v Botanické ulici a v Konventu Milosrdných bratří na Vídeňské ulici (oboje v Brně) a na jeho realizaci se vedle nutných složek jako jsou sbor a jeho sbormistr podílelo taktéž několik instrumentalistů, které si sbor přizval ke spolupráci na skladbách Zdeňka Lukáše a Petra Ebena. Hudební režie se ujal Petr Řezníček ve spolupráci se zvukovým mistrem Alešem Dvořákem.

Dramaturgie CD vychází z repertoáru nastudovaného sborem za poslední tři roky, v jeho první části můžeme najít skladby acapella různých stylových období, a to od staré hudby (např. Pater noster Jacoba Galluse Handla aj.), přes romantickou látku (např. Virga Jesse Antona Brucknera aj.) až k literatuře 20. století (Maurice Duruflé: Ubi caritas, Javier Busto: O magnum mysterium, Petr Eben: Slunečko zachodí aj.). Druhá část hudebního záznamu je věnována vokálně instrumentálním kompozicím, z nichž prvním je poetický triptych Zdeňka Lukáše Pocta tvůrcům, kde je pěvecká složka podpořena doprovodem klavíru a houslí, druhým je pak Ebenovo Pražské Te Deum 1989, u kterého se uplatnil žesťový kvartet spolu s bicími nástroji.

Třetí generace pěvců PS MUNI představila CD veřejnosti na slavnostním koncertě, kde v první části zazněly právě skladby z příslušného nosiče, proložené právě slavnostním aktem křtu, jehož se osobně zúčastnili Petr Řezníček, Aleš Dvořák, vedoucí katedry HV Vladimír Richter (který je od počátku existence sboru jeho velkou oporou) a také prorektor Masarykovy univerzity doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D. Po přestávce pak měli posluchači možnost vychutnat si Mozartovu Korunovační mši, při které sbor doprovodili hudebníci z uskupení Ensemble opera Diversa, sólových partů se ujali Markéta Böhmová, Radka Rubešová, Marek Olbrzymek a Tomáš Krejčí. Vše za dirigentského řízení Michala Vajdy, jehož umělecká kariéra je v brněnském kulturním prostředí neodmyslitelně spjata právě převážně s Pěveckým sborem Masarykovy univerzity.

Sál plný nadšených posluchačů hlasitě dával najevo své sympatie ke sboru a jeho umělecké interpretaci potleskem, nezbývá než doufat, že nové CD bude mít obdobný úspěch a že se stane oblíbeným mezi všemi příznivci kvalitního sborového zpívání.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)