Slavný podzim ve Valašském Meziříčí: 150 let Besedy!

Mužský pěvecký sbor zde poprvé vystoupil roku 1862

Úctyhodných 150 let slaví letos Mužský pěvecký sbor Beseda, nejstarší kulturní spolek Valašského Meziříčí, města s 28 000 obyvateli v srdci Moravskoslezských Beskyd. Hlavním počinem tohoto výročí je koncert pořádaný 9. listopadu 2012 v prostorách zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí.



-beseda-, pondělí 22. října 2012
Magazín > Sborový život

Mužský pěvecký sbor Beseda

Beseda vznikla jako mnohé jiné pěvecké sbory ze Čtenářského spolku v roce 1862. Podle kronik se její ustanovení – „beseda hudební, zpěvní a deklamatorní“ – konalo 23. dubna toho roku. Na podzim, tedy přesně před 150 lety, těleso poprvé vystoupilo před vděčnými valašskomeziříčskými diváky.

Zakladatelem a sbormistrem Besedy byl učitel Florián Stoklas. Během historie stála v jejím čele řada osobností, například hudební skladatel Jan Nepomuk Polášek, žák Leoše Janáčka, nebo František Hanus, otec známého herce. Sbor má ve svém bohatém repertoáru kromě jiných i skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů.

Zpočátku působil jako součást Sokola, Občanské a Měšťanské besedy. V roce 1903 byl rozšířen o sbor ženský a smíšený. Od 50. let 20. století působí pouze jako mužský. V roce 1939 se ujal sbormistrovství Václav Ditrich-Dětrich. V letech 1948–1958 řídil Besedu varhaník Alois Svozil, žák Leoše Janáčka.

Láska opravdivá

V novodobé historii Beseda získala na Krajském festivalu pěveckých sborů ve Frýdku-Místku ocenění za nejlepší provedení skladby „Láska opravdivá“ Leoše Janáčka (1986) a obsadila třetí místo v mezinárodní pěvecké soutěži „Pražské dny sborového zpěvu“ (1995). Stalo se tak pod skvělým vedením mladého sbormistra Jana Mikuška, absolventa pražské AMU.

Roku 1998 převzala umělecké vedení Besedy Marie Slámová, nyní Stromšíková, které si sbor jakožto mladé a hezké velmi považoval. Po jejím odchodu se místa ujal současný sbormistr Stanislav Machanec.

Repertoár Besedy není žánrově ani historicky vymezen. V minulosti byly sboru věnovány skladby Jana Nepomuka Poláška, Oldřicha Hilmery, Jaroslava Křičky a jeho bývalého člena Antonína Tučapského.

V roce 2005 se Beseda podílela na pořádání 11. ročníku setkání mužských pěveckých sborů se zaměřením na duchovní sborovou hudbu. V roce 2007 uskutečnilo těleso společně s pěveckým sborem Lumír ze Vsetína umělecký zájezd do Slovinska. Roku 2008 se zúčastnilo programu CK Valaška – Zavírání moře v Chorvatsku.

Mezi pravidelné akce Besedy patří hojně navštěvovaná Česká mše vánoční ve valašskomeziříčském Lapidáriu, jarní koncert či vystoupení na Dnech města.

Ke stálým členům sboru patřil téměř 60 let i profesor Jiří Demel, všestranná osobnost kulturního dění na Valašsku. Kromě zpívání se podílel i na skladbě a režii koncertních vystoupení, konferoval a také sepisoval všechny publikace, které vycházely u příležitosti kulatých výročí tělesa.

Koncert k 150. výročí sboru

Slavnostní koncert k 150. výročí mužského pěveckého sboru Beseda se koná 9. listopadu 2012 v prostorách zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. V programu má například Mozartův kánon Alleluja, Smetanovo Věno a Proč bychom se netěšili, Janáčkův Vínek stonulý, Nešverovo Moravě či Verdiho Nabucco. Hosty koncertu jsou ženský pěvecký sbor Hedvika a Petr Bazala.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)