Mužský čtyřzpěv rozezní v neděli pražskou Malou Stranu

Hned čtyři pražská mužská vokální tělesa se sejdou tuto neděli 23. října 2011 od 19:00 hodin na koncertním podiu sálu Martinů Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí. Hosty mužské vokální skupiny VOSK, která tímto koncertem oslaví již páté výročí od svého založení, bude Pěvecké sdružení pražských učitelů, mužská část Pueri gaudentes a pánský kvartet Rudolfvoice.



Jan Zapletal, sobota 22. října 2011
Magazín > Sborový život

VOSK

Cílem koncertu je kromě jiného ukázat, že mužský zpěv, který má v českých a moravských zemích velice dlouhou tradici (vždyť například Pěvecké sdružení pražských učitelů nedávno oslavilo 100 let činnosti), nejenže stále žije, ale v nastupujících tělesech, která si již vybudovala stabilní místo v českém sborovém prostředí, dostává i nové impulsy. I proto se v programu koncertu představí všechna tělesa kromě samostatných vystoupení také společnými skladbami. Například VOSK společně s PSPU naváže na dlouholetou tradici provedením Janáčkova sboru Láska opravdivá, VOSK společně s kvartetem Rudolfvoice zavzpomínají na Beatles a VOSK společně s Pueri gaudentes uvedou dva novodobé a oblíbené kusy Jana Vičara. Kromě těchto skladeb zazní v programu i renesanční polyfonie, česká klasika 19. století a hlavně skladby současných autorů z druhé poloviny 20. století a počátku 21. století. Nového nastudování se tak třeba dočká dílo Jiřího Temla Dva svadobné nebo v české premiéře dílo Antonína Tučapského And Beauty Came.

Mužská vokální skupina VOSK, která je pořadatelem koncertu, vznikla v roce 2006 a pod vedením sbormistrů Jana Zapletala a Davida Nykla sdružuje více než tucet zpěváků. Své skladby pro ni zkomponovali Jan Dušek nebo Valentina Shuklina, pravidelně uvádí i díla dalších autorů 20. a 21. století, kteří komponují pro mužské sbory, ať už českých (Jiří Teml, Jan Vičar, Zdeněk Lukáš, Petr Eben) nebo evropských (Vytautas Miškinis, Benjamin Britten, Francis Poulenc). VOSK se úspěšně představil na českých festivalech a soutěžích, natočil své první studiové CD „Galantně – negalantně“ a vystoupil i v rámci sborového abonentního cyklu České filharmonie „Pocta tvůrcům“.

Koncert nazvaný „Mužský čtyřzpěv“ podpořila pražská oblast Unie českých pěveckých sborů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)